Uzman diyetisyen Burcu İnce, beslenme ve diyet üzerine yüksek lisans eğitimini tamamladıktan sonra, Osman Müftüoğlu’nun kliniğinde ve Bezmialem Üniversite Hastanesi’nde diyetisyen olarak görev aldı. Üç yıl önce ise İnceDiyet Beslenme, Diyet ve Güzellik Merkezi Ni kurdu. Kendi merkezinde zayıflama, kilo alma, çocuk-ergen beslenmesi, cilt bakımı, selülit masajı, kaş tasarımı, zayıflama cihazları ile danışanlarına hizmet veren İnce’yle sağlıklı kilo vermenin formüllerini konuştuk.
Yavaş yavaş yazın yaklaşmaya başladığı şu günler diyete başlamak için en ideal zaman.
Yaza sayılı günler kala motivasyon sağlamak çok daha kolay. Ancak bu pandemi süreci ile gördük ki asıl önemli olan sağlıklı kiloda olmak ve sağlıklı beslenmek. O yüzden kilo fazlalığı olan bireylerin herhangi bir dönem ile kendilerini şartlandırmamalarını tavsiye ediyorum. Ancak bu dönemde zayıflamak bence de çok kolay. Hem bireylerin motivasyonları yüksek oluyor hem de pandemi nedeniyle sosyalleşmek neredeyse imkansız olduğu için diyete uyum süreci kolay oluyor.
Bu dönemde çoğu kişi istemsiz kilo aldı. Bu konuyla ilgili düşüncelerim
Sokağa çıkma yasakları ve kısıtlamalar nedeniyle dünya nüfusunun dörtte birinden fazlası eve kapanmış durumda. Hareketsizliğin yanında gözden kaçırılmaması gereken bir diğer faktör ise stres. Stres durumlarında kendini yemekle teselli etme eğilimi baş gösteriyor. Bu dönemde şişmanlama tehlikesinin bir başka nedeni ise bilinçsizce stoklanan gıda malzemeleri. Eve çikolata, cips gibi bol kalorili besinleri depolayanlar, bunları bir şekilde tüketip bitirmeye zorunlu hissediyor ve sonuçta belki normal günlük yaşamda alınmayacak kadar kaloriyi alıp sonra da kilo alımı yaşıyorlar.
Sağlıklı ve kalıcı kilo vermenin yolları Resimleri
Bununla nasıl baş edebiliriz?
Danışanlarıma önerim öncelikle sağlıklı beslenmeleri. Pandeminin başında hepimiz beslenmemizi kötü etkiledik, ancak geniş çerçeveden bakınca aslında bağışıklık, sağlıklı yaşam ve beslenme bu süreçte olmazsa olmazımız. Kolay ve pratik sağlıklı beslenme için COVID-19 dönemine özel beslenme programları ve tarifler artık her yerde var. Ayrıca şu an evde spor yapabilmek için daha fazla vaktimiz var. Bu fırsattan yararlanmasını bilenler kilo bile verebilir.
Verilen kiloların geri alınmaması için diyetin ardından nasıl bir beslenme planı takip edilmeli?
Kilo verdirme programı sürecinde bireylerin eski alışkanlarının kötü olanlarıyla yüzleşmeleri, yenileriyle de ılımlı değişikler yapmaları öğretilmeye çalışılır. Dengeli beslenmeyi öğrenip egzersiz alışkanlığına sahip olmak ve var olan kilonuzla mutlu olmak, tekrar kilo almamanın en iyi yoludur.
Diyet yaparken en çok nelere dikkat etmeli?
İlk olarak su içmek çok önemli. Gün içinde 1,5-2 litre su içme alışkanlığı edinin. İçmekte Zorlananlara ise meyveli, baharatlı veya sebzeli sular hazırlamalarını tavsiye ederim. Aralarda yaptıkları mini atıştırmalıklara da dikkat etmeleri gerekiyor. Kendilerine uygulayabilecekleri, ulaşabilecekleri hedefler koysunlar. Ayrıca şeker tüketimini sınırlandırın, tuz tüketimini azaltın.
Danışanlarınızla nasıl bir yol haritası takip ediyorsunuz?
Hem yüz yüze hem de online olarak iki farklı takip yöntemim var. Öncelikle danışanlarımızın merkezimizde yağ-kas-su analizleri yapılıyor. Kısa bir anamnez alıp kan tahlillerinin sonuçlarına göre kişisel hayatları, istekleri ve motivasyonlarını değerlendirerek programlarını hazırlıyorum. Ardından kilo verme oranlarına göre her hafta yüz yüze görüşmelere çağırarak, beslenme değişiklerini, kilo takiplerini, motivasyonlarını ve beslenme bilgilerini anlatmaya çalışıyorum.
Formumuzu korumamızı sağlayacak birkaç beslenme tüyosu?
Sabah aç karnına bir yemek kaşığı organik sirke ile bir bardak su için. Ardından bir bardak kereviz sapı suyu tüketin. Bu, güne daha enerjik başlamanızı ve daha iyi bir sindirim sistemine sahip olmanızı sağlar. Zeytinyağı, avokado ve hindistan cevizi yağı gibi sağlıklı yağlar kullanın. Beslenmenizde baharatlara yer açın. Acı biber, zerdeçal, zencefil, kimyon, kekik, sumak yağ yakımına destek verir. Ayrıca egzersiz yapmaya özen gösterin. Haftada üç defa 40 dakika yürüyüş ile başlayın. Ve son olarak günde sekiz saatlik uykuya özen gösterin.