Menapoz Dönemi

TEŞHİS NASIL KONULUYOR?

Sizi en olmadık zamanlarda mı yakalıyor? Gülerken, öksürürken, hapşırırken, egzersiz yaparken, , hatta otururken bile zor durumda mı bırakıyor? İdrar kaçırma, utanılacak bir kusur değil, önüne geçilebilir bir problem.

Yeter ki onunla nasıl baş edeceğinizi bilin!

Her yaş grubunda ve hiç doğum yapmamış kadınlarda da görülebilen, menopoz döneminde sıklıkla karşılaşılan idrar kaçırma, kişinin yaşam kalitesini hem sosyal hem de ruhsal açıdan önemli ölçüde düşürüyor. Sıvı tüketimini sınırlamak, bir mekana gidince tuvalete en kolay erişilebilecek yerde oturmak, erken yaşta ped kullanmaya başlamak, bu sorunla karşı karşıya olanların başvurdukları yöntemlerden bazıları. Ancak, hiç şüphesiz, tüm bunlardan çok daha akılcı bir seçenek var; o da tedavi olmak! O zaman buyurun, parasempatik sinir sistemimizin bize bir oyunu gibi görünen ve hiç de “sempatik” olmayan bu durumun nedenleri ve ondan kurtulmanın yollarına…

NEDEN OLUYOR?

Uzmanlar, idrar kaçırmanın üç tipte ortaya çıktığını belirtiyor. Stres tipi gülerken, öksürürken, ağır bir eşya kaldırırken goruluyor. Bu tip idrar kaçırmalara çoğunlukla zorlu normal doğum yaşayan genç kadınlarda olduğu kadar, menopoz sonrasında vajenin canlılığını sağlayan östrojen hormonun çekilmesine bağlı rahim veya vajen sarkması olan kadınlarda da rastlanıyor. Sıkışma tipiyse, daha çok nöromusküler altyapısı olan bir idrar kaçırma şekli ve kişi gün içerisinde çok sık idrara çıkmasa bile tuvalete gitme ihtiyacı olduğunda, ani kasılma sonucu tuvalete yetişene kadar idrarını kaçırıyor. Bazı durumlarda bu iki tip birlikte görülebiliyor.

Aşırı aktif mesaneli hastaların oluşturduğu üçüncü tipte çok sık idrara çıkmak ve bazen sıkışınca idrar kaçırmak şikayetlerin başında geliyor. İdrar kaçırmanın en sık görüldüğü şeklin stres tipi olduğunu belirten Kadın Hastalıkları Uzmanı, www. kadinsagligitv.com hekimlerinden Prof. Dr. Fuat Demirci ekliyor: “Mesanenin veya idrar tutulmasını sağlayan kas yapısının işlevinin bozulması sonucunda ortaya çıkan bir sorundur, idrar kaçırma, karın boşluğunun alt kısmım oluşturan, pelvis tabam olarak adlandırılan ve idrar yapma, dışkılama, vajen fonksiyonlarını da sağlayan kas tabakasının çeşitli nedenlerle zayıflayıp aşağı sarkması sonucu oluşur.” Bu durumun en belirgin nedenleri arasında yaşın ilerlemesi, menopoz, doğumlar, aşırı kilo, kabızlık, sigara içme, kronik öksürüğü sayabiliriz. Yaş ilerledikçe pelvis taban kaslarının, mesane tabanı ve idrar borusunun anatomik desteğinin zayıflaması idrar kaçırmada artışa sebep olur. Kabızlık esnasındaki zorlanma ve kronik öksürük gibi faktörler de karın içi basıncını artırarak pelvik tabana binen yükü çoğaltıyor. Şeker hastalığı, Parkinson, bunama ve multipl skleroz gibi hastalıklarda rastlanan idrar kaçırmaysa, sıkışma tipine giriyor.

HORMONLARIN ROLÜ VAR MI?

Anadolu Sağlık Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nuri Ceydeli, idrar kaçırmanın hormonlarla ilgisini açıklıyor: “Progesteron hormonu kasları gevşettiği için gebelikte idrar kaçırma şikayetleri daha sık görülür. İlerleyen yaşla birlikte, vücutta östrojen düzeyleri düşünce dokular bütünlüğünü ve gerginliğini kaybettiği için idrar kaçırma yaşanıyor. Yani menopozdan sonraki idrar kaçırma sıklığının artışında yaşın yanı sıra hormonal değişim de rol oynuyor.” Peki bu durumda hormon tedavisine başvurmalı mı? Prof. Dr. Fuat Demirci, bunu kesinlikle önermediklerini, hormonların yan etkileri olduğunun unutulmaması gerektiğini belirtiyor.

NASIL TEDAVİ EDİLİYOR?

FUAT DEMİRCİ

RİSKİ NELER ARTIRIYOR?

Kadın Hastalıkları Uzmanı, www.kadinsagligilv.com hekimlerinden Prof. Dr. Fuol Demirci, idrar kaçırmada aşağıdaki nedenlere dikkol

• Yaş: Yaş ilerledikçe pelvis laban ve mesane fonksiyonlarını olumsuz etkileyen hastalıklar.

• Doğum: Çok sayıda doğum, iri bebek doğurma.

• Menopoz: Öslro en hormonunun ozolmasına bağlı olarak destek dokusunun zayıflaması.

• Obezite: Aşırı kilo pelvik laban üzerindeki yükün ortmasıno neden oluyor. Kilo vermenin idrar kaçırmayı iyileştirebildiği, sağlıklı kiloyu korumanın idrar kaçırmayı engelleyebildiği kanıtlanmış.

• Kalıtımsal nedenler: Vücul bağ dokusu daho gevşek kadınlarda idrar kaçırma daha sık görülüyor,

• Sigara: Öksürüğe ve karın içi basıncının artmasına neden olarak pelvik taban kaslarını yıpratmanın yanı sıra mesanede tahriş yaralıyor. Sigara içenlerde idrar kaçırma riski ikiüç kal yüksek.

• Kabızlık: Dışkılamado zorlanma, karın içi basıncı ve pelvise binen yükü artırıyor.

• Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (bronşit, astım): Sürekli öksürmeyle korın içi bosınç ve pelvise binen yük artıyor.

NURİ CEYDELİ

BUNLARI YAPARAK ÖNLEYİN

Anadolu Sağlık Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nuri Ceydeli, olabileceğiniz önlemleri sıralıyor.

• Sağlıklı kiloda kalın.

• En az ikidört saatte bir idrar yapın ve mesaneyi tam boşaltın.

• Kafeinli, asitli, baharatlı ve alkollü içeceklerin tüketimini kısıtlayın.

• Pelvik taban kaslarını güçlendiren egzersizler yapın (Oturduğunuz yerde birkaç saniye süreyle idrarınızı tutar gibi kaslarınızı kasın ve gevşetin. Bu sırada nefesinizi tutmayın ve karnınızı ya da kalçanızı kasmayın. Hareketi 1015 kez peş peşe tekrarlayın),

• Sigara içmeyin.

• Kabızlığın önüne geçmek için beslenmenizde lifli gıdalara ağırlık verin ya da lif takviyeleri kullanın.

Menapoz Dönemi Resimleri




Menapoz Dönemi

Menapoz Dönemi

Yorum Yaz