Basenleri Eritme Yöntemleri

Basenlerine ‘Elveda’ De!

Yıllardır uğraşmana rağmen kurtulamamış olabilirsin ama bu onlardan asla kurtulamayacağın anlamına gelmiyor. Az sonra öğreneceklerinden sonra bunu başarmak eskisi kadar zor olmayacak.

Kilon ne olursa olsun, vücudunun bazı bölgeleri diğerlerine göre daha yağlıdır. Herkeste görülen bölgesel yağlanma, bazı insanlarda daha fazla görülebiliyor. En önemli nedenleri ise genetik etkenler, hormonal sebepler ve yanlış beslenme şekli. Yağ hücreleri vücudunun tamamında bulunuyor ancak bazı bölgelere daha fazla dağılıyor. Dağılımı ise genetik eğilimle belirleniyor. Genel olarak hareketsizsen ve yeterli fiziksel aktivitede bulunmuyorsan, bu durum genetik eğilimini arttırabiliyor.

Bölgesel yağlanmayı bel ve basen bölgesindeki yağlanma olarak ikiye ayırabiliriz. Bel çevresindeki yağ hücreleri daha büyük ve iç organlara daha yakın olduğundan, bu bölgede yağlanma sağlık açısından daha riskli. Bel çevren kalınsa, basen çevresi kalın olanlara göre metabolik açıdan daha fazla risk taşıyorsun demektir.

Azı Yarar, Çoğu Zarar

Yağ hücresi, vücudumuz için çok önemli. Tıpkı ciğerlerimiz, kalbimiz, beynimiz gibi. A, D, E ve K Vitaminleri burada depolanıyor. Bu hücreler vücut ısısını sağlıyor ve dışarıdan gelen darbeleri yumuşatarak kemik kırılmalarını önlüyor.

Hormonlardan bazıları da yağ hücrelerinde sentezleniyor. Bu sebeple bir insanın vücudunda sıfır yağ olması yaşamsal açıdan pek mümkün değil. Vücudun kendisi yağ dokusuna ihtiyaç duyuyor. Ama bu oran kadınlarda vücut ağırlığının yüzde 30’undan, erkeklerdeyse yüzde 25’inden fazla olursa, başta kalp-damar hastalıkları olmak üzere, şeker hastalığı, eklem hastalıkları ve birçok kanser türüne neden olabiliyor. İnilebilecek minimum yağ seviyesi ise kadınlarda sekiz, erkeklerde beş kilo.

Bölgesel yağlanmada hormonal düzensizlik de büyük rol oynuyor. Bel çevresi “Bel çevren kalınsa basen çevresi kalın olanlaragöre metabolik açıdan daha fazla risk taşıyorsun demektir.”

kalın olanlarda insülin hormonu genelde yüksek. İnsülin, pankreastan salgılanan ve yediklerimizle vücudumuza giren şekerin, hücre içine sokularak kullanılmasını sağlıyor. Ancak bel çevresi kalınlaşmaya başladığında, insülin hormonu şekeri hücre içine koymakta zorlanıyor ve vücut insülini yükseltmeye başlıyor. Bu durumda iştah çok açılıyor ve yağlanma artıyor. Şeker hastalığının da ayak sesleri ortaya çıkıyor.

Basen çevresi geniş olan kadınlar östrojen dengesizliği yaşayabiliyor. Östrojen büyük ölçüde yumurtalıklardan, az miktarda da yağ hücrelerinden salgılanan kadınlık hormonu olduğu için, geniş basenli kadınlarda regl düzensizliği de sık sık görülebiliyor.

Ense ve üst gövde şişmanlığından sorumlu hormon ise böbrek üstü bezlerinden salgılanan kortizol. Yüksekliği durumunda yüzde yuvarlaklaşma ve kırmızılaşma, gövdede menekşe rengi çatlaklar ve tansiyon yüksekliği görülüyor.

Çözüm Yolları

Bir diyet yaparak veya bir ürün kullanarak belli bir bölgeden daha fazla kilo verilmesi diye bir şey söz konusu bile olamaz. Bölgesel zayıflamanın en iyi yolu doğru beslenmek ve bölgeye göre egzersiz yapmak. Bununla birlikte bazı gıdalar kilo verme sürecinde gerek tokluğu arttırarak, gerekse metabolizmayı hızlandırarak

yardımcı olabilir. Yoğurt, greyfurt ve yeşil çay en çok araştırılan yiyeceklerin başında geliyor. Yoğurdun içindeki konjuge linoeik asit, yağ yakımını hızlandırıyor. Aynı şekilde yeşil çay ve greyfurt da metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye yardımcı oluyor.

Son yıllarda yapılan bir araştırmada ana öğünlerden önce yarım greyfurt tüketmenin üç ayda diyet yapmaksızın beş kilo verdirdiği ortaya çıkmış. Bel çevresi kalın olanlarda bu yiyecekler çok daha etkili. Ancak greyfurt, ilaçların (özellikle tansiyon ilaçları, antidepresan ve grip ilaçları) vücuttan atılımını azaltarak toksik etki göstermesine neden olabiliyor. Bu yüzden bilinçsiz bir şekilde bölgesel yağlardan kurtulmak için greyfurt tüketmek yanlış.

Karbonhidrata Dikkat!

Yağın vücudumuzda oluşmasını sağlayan en önemli unsurlardan biri, basit şeker tüketiminin fazlalığı. Vücut, hücrenin içine alınamayan şekeri yağ olarak depoluyor. Vücudun temel enerjisini karbonhidratlar oluştursa da, gereğinden fazla tüketildiğinde yağ hücrelerini şişirmede üstlerine yok! Pilav, makarna, börek, ekmek, çorba, pasta, patates, mısır, tatlı ve meyveler ise en çok tükettiğimiz karbonhidrat kaynakları. Yeme şeklini gözden geçirerek ne kadar karbonhidratlı yediğinin farkına varabilirsin. Örneğin çorba, patatesli tavuk, pilav ve ekmeği beraber yemektense, karbonhidrat miktarını azaltıp, yoğurt, et, sebze, salata ve su ile yiyecek çeşitliliği yapmak çok daha sağlıklı.

Diyetisyen Taylan Kümeli

Beslenme ve Diyet Eğitmeni, Diyetisyen, Sağlıklı Beslenme Merkezi Kurucusu. Kendisine Taylankumeli. com adresinden ulaşabilirsin.
Kalça ve basen eritme hareketleri – HTHayat 3KModa

Basenleri Eritme Yöntemleri Resimleri




Basenleri Eritme Yöntemleri

Basen Eritme Hareketleri – baseneritme.gen.tr 3KModa

Basenleri Eritme Yöntemleri

Yorum Yaz