Çocuğun beslenmesindeki gelişmeler

Beslenme alanında da çocuk önemli gelişmeler gösterir. Bu yaşlarda artık rahatça sofra başında “büyüklerle” birlikte yemek yiyebilir; hattâ bunun böyle olması gereklidir. Çünkü böylece tabağın ve sofranın ne olduğunu ve sofra kurallarının hiç değilse en yalınlarını öğrenir. Çocuğun büyüklerle birlikte yemesinin tek sakıncası, yemek saatlerinin uyuşmaması dışında, sofrada bulunan ağır ve sindirimi güç yiyeceklerdir. Kızartmalar, acılı ve yağlı yemekler, ağır ve sindirimi güç yiyeceklerin başında gelir. Çocuğun gözü hep başkasının tabağında olduğundan yetişkinlerin, çocuğu imrendirecek bir yemeği kendileri yiyip ona vermemeleri doğru değildir’. Sofrada herkes aynı yiyecekleri yemelidir. Üstelik, bu tür ağır yemeklerin sofrada bulunmaması yalnız çocuklar için değil,büyükler için de gereklidir. Bir başka önemli nokta, sofrada çocuğa sivri çatallar ve keskin bıçaklar yerine, kendisine uygun bir yemek takımı verilmesidir.

Hem çocuğa, hem yetişkinlere uygun yemek tarifleri

3 yaşında bir çocuğun artık ailesiyle aynı saatlerde yemek yemeğe başladığını, herkesle birlikte sofraya oturduğunu ve aynı şeyleri yediğini söylemiştik. Aşağıda, ailenin bütün üyelerinin hoşlanacağı birkaç yemek tarifi (miktarlar 4 kişiliktir, istenildiğinde artırılabilinir) vereceğiz.

Fesleğenli erişte

400 gr erişte hafif tuzlu suda haşlanır. Bir tavada, bir tutam kurutulmuş ve ince kıyılmış fesleğen, bir diş sarımsakla birlikte birkaç kaşık zeytinyağında kızartılır; tuz ve biber eklenip birkaç dakika pişirilir. Erişteler ateşten alınıp soğuk sudan geçirilerek süzülür. 50 gr tereyağı ile ateşteki fesleğen sosu karıştırılıp eriştenin üstüne dökülerek servis yapılır.

İtalyan tipi peynirli pizza

150 gr un, tepsinin ortasına konup, ortası havuz gibi açılarak 20 gr bira mayası ve bir kaşık ılık suda eritilmiş bir tutam tuz konur; arasıra ılık su eklenerek yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurulur. Unlanmış bir kapta dinlenmeye bırakılıp iki kat kabarana kadar beklenir. Bir başka tepside 200 gr una, bir kaşık zeytinyağı ve bir tutam tuzla karıştırılmış bir tam yumurta ile bir yumurta sarısı, 50 gr ufalanmış tulum peyniri ve 50 gr rendelenmiş kaşar peynir karıştırılır. Mayalanmaya bırakılmış hamura eklenerek, ilkinden daha yumuşak bir hamur elde edene kadar ılık su katılır. Bir fırın tepsisi hafifçe yağlanıp, hamur üstüne yayılır. Bir fırçayla biraz eritilmiş tereyağ sürülüp, önceden ısıtılmış fırında pişirilir. Üstü iyice kızarınca fırından alınır, servis yapılır.

Çocuğun beslenmesindeki gelişmeler Resimleri




Çocuğun beslenmesindeki gelişmeler Resimleri




Çocuğun beslenmesindeki gelişmeler

Çocuğun beslenmesindeki gelişmeler

Yorum Yaz