DAĞLARIN MİSAFİRPERVER EFENDİLERİ
Uganda’ya gelen turistlerin büyük çoğunluğu “gorilla tracking” amacıyla geliyorlar; yani goril takibi. Bwindi Ulusal Parkı bu aktivi-tenin merkezi. İlginç olduğu kadar pahalı da olan bu aksiyon dolu tecrübe için, öncelikle 500 USD karşılığında bir izin almanız gerekiyor. Zaman zaman yapılan promosyonlar ile bu 350 USD’a kadar düşebiliyor. Niye bu kadar pahalı demeyin, sebebi var. Dünyadaki yaklaşık 650 dağ gorilinin yarısı Bwindi’de. Ve siz bunlarla tanışmak için balta girmemiş bir orman içinde zorlu bir dağ yürüyüşü yapıyorsunuz. İşte bu yüzden size palalı ve silahlı rehberler eşlik ediyor. Yürümenize engel olan dallar budaklar palayla kesilirken, silahlar sayesinde ise goriller ile tanışma merasimi sırasında olağandışı bir tehlike söz konusu olduğunda kendinizi nispeten sakin hissediyorsunuz. Merak etmeyin, goriller çoğunlukla sakin ve misafirperverler. Özetle, eşi benzeri olmayan bir tecrübe.
Ulusal parklar, konaklama alternatifleri ve Uganda’nın doğal hayatı ile ilgili bilmek isteyebileceğiniz her şeyi bu linklerde bulabilirsiniz: http://www.ugandawildlife.org/, http://www.visituganda.com/
HAYVANLAR ALEMİ, ULUSAL PARKLAR VE SAFARİ!
Tam 1061 kuş cinsine ev sahipliği yapan Uganda, dünyanın en önemli kuş cennetlerinden biri. Gri Taçlı Turna’nın Uganda bayrağının tam ortasında arz-ı endam etmesinin bir sebebi var elbet. Ülkenin kuzeybatısında bulunan Murchison Ulusal Parkı, safari için ideal. Parktaki şelale görülmeye değer. Şelaleye tekne ile Nil Nehri’nden veya şelalenin başlangıç noktasına araba ile ulaşmak mümkün. Tekne gezintisi sırasında hipopotam ve timsahlarla ha-şırneşir olma fırsatınız var.
Krater gölleriyle ünlü Fort Portal, buraya yakın Kibale’de şempanze takibi (goril takibine göre çok daha mütevazı fiyatlar ve daha az meşakkatli bir yürüyüş söz konusu), zebralar cenneti Mburo Gölü, hayatınızdaki en güzel günbatımlarından birine şahit olacağınız Kidepo, rüzgâr ile serinlemek için ağaçlara tırmanan aslanların ülkesi Queen Elizabeth, duşunuzu yüzde yüz doğal olarak alabileceğiniz Sipi Şelaleleri, görülecek birçok başka yer arasında öne çıkanlar valiz dolusu tebessümle Emin olun, değecek.
YEME-İÇMEYE GELİNCE…
Muhteşem avokado, ananas, mango gibi tropik meyveleri bir kenara bırakırsak, yeşil muzdan pişirilen muz püresi “matooke” ve buraların krebi “chapati” yemeden bu ülkeden ayrılmak hata olur. Akşamüstü aperatifinizin yanında kavrulmuş yer fıstığı (“groundnut”) ağzınızın tadını tuzunu tamamlamaya aday. Daha derinlere inersek,
“cassava” gibi bilumum bitki köklerini deneyebilirsiniz. Göllerden ve Nil nehrinden avlanan “tilapia” balığı da kanımca tadılmazsa olmazlardan. Elbette her türlü kırmızı et ve tavuk bol. Milli içki Uganda Waragi isimli cin. Birçok yerel bira da mevcut ve gayet lezzetli.
Kahve ve çay, Uganda’nın ihraç ettiği en önemli tarımsal ürünler.
Bir tutam hüzün, bir buket coşku ve bir döneceksiniz dünyanın bu köşesinden.
UGANDA’YA SEYAHAT ETME KARARI VERDİĞİNİZDE AKLINIZIN BİR KÖŞESİNDE BULUNDURMANIZ GEREKENLER.
1 Ülkede İngiliz prizleri kullanıldığından yanınızda adaptör götürmenizde fayda var.
2 Trafik de priz sistemi gibi İngiliz usulü. Yani arabalar sağdan kullanılıyor.
3 Zaman dilimi Türkiye ile aynı denebilir, sadece Türkiye’de yaz saati uygulaması sona erdiğinde, Türkiye Uganda’dan 1 saat geride kalıyor.
4 Gay arkadaşlara tavsiyem, buraya geldiklerinde cinsel tercihlerini mümkün olduğunca saklamaları. Zira işin ucunda hapis cezası var.
5 Entebbe havaalanına geldiğinizde, 50 $ veya 40 Euro karşılığında turistik vizenizi alabilirsiniz. Mümkün olduğunca yeni tarihli (2005 sonrası) $ banknotları bulundurmanızda fayda var zira eski tarihliler reddedilebiliyor. Vize için herhangi bir aşı istenmiyor.
6 Bu coğrafyadaki çoğu ülkede olduğu gibi sıtma sorunu Uganda için de geçerli; sinek kovucu spreyinizi eksik etmeyin.
7 Viktorya Gölü veya Nil Nehri’nde yüzmeniz halinde bilharyaz hastalığına yakalanma riskinin olduğunu bilmenizde de fayda var. Afrika’da olduğunuz sürece tedavisi son derece kolay ancak kuluçka dönemi hayli uzun olan bu hastalığın ortaya çıktığı anda ülkenizdeyseniz, derdinize deva olacak bir doktor bulmanız pek mümkün değil.
8 İçecek sularınız ise mutlaka kapalı şişelerden olsun.