Kalça kaslarını kuvvetlendirerek daha kalkık ve şekilli popoya sahip olabiliyorsak, aynı şey neden alın, yanaklar, çene ve boyun için de geçerli olmasın ki? O zaman en doğal anti-aging yöntemi yüz yogasıyla forma girmek için ler al ma sırası simdi yüzümüzde!
Bu sayfalarda geçtiğimiz ay yüz germe için cerrahi ve cerrahi aldım. Kendisiyle yaklaşık bir saat süren (yüz temizleme, yoga pozları dışı estetik yöntemlerini masaya yatırırken “cilde dışarıdan ve yüz masajıyla birlikte) tek seanslık çalışmamızın ardından deliksiz müdahale etmek yerine onu içeriden kuvvetlendirmek dokuz saat uyuduğum bir gecenin sabahındaki gibi dinlenmiş yüzde seçenekler arasında” dedim ve o an kendime sordum: ifadesiyle ayrıldım yanından. Çene ve boyun kaslarımsa sanki ham
“Vücudumun formda kalması için haftanın en az üç günü vücutla yarım saat koşmuşum gibi ağrıyordu! (Bu durum, çalışmanın egzersiz yapıyorum, peki aynı şeyi neden yüzüm için uygulamıyorum verimli geçtiğinin göstergelerinden!) ki?” Ardından soluğu yüz yogası eğitmeni Zeynep Şensoy’un yanında
YAŞ ALDIKÇA GENÇLEŞİN
Bu arada belirtmeden geçmeyeyim, tıpkı vücut için yaptığınız egzersizlerdeki gibi yüz yogasında da kalıcı sonuçlar için haftanın en az üç-dört günü istikrarla hareketleri tekrarlamanız gerek. Çok değil bir ay sonrasında değişimi net görebiliyorsunuz. Üç ay sonraysa, “voila”! Egzersizleri yaparken cildin bütün katmanları çalışıyor, dolayısıyla kan dolaşımı ve hücrelere taşınan oksijen seviyesi artıyor, böylece cilt toksinlerden arınarak ışıldıyor ve nemi daha iyi absorbe ediyor. Yüz yogasındaki pozlar, aynı zamanda kolajen ve elastin üretimini tetikliyor, bu da kırışıklıkların azalmasını ve cildin sıkılaşmasını sağlıyor. Yüzdeki kasları kuvvetlendirdiği için sarkmaları engellediğini söylemeye gerek yok herhalde. Yüz yogasının başka bir güzel tarafı da gün içinde kaş çatma gibi istemsizce yaptığınız mimikleri bir süre sonra kontrol edebiliyor ve olası pek çok kırığın önüne geçebiliyorsunuz. Yüz yogasının yanı sıra hatha yoga ve hamile yogası eğitimleri de veren Zeynep Şensoy’dan bakın başka neler öğrendim.
3K: Neden yüz yogası yapmalıyız?
ZEYNEP ŞENSOY: Yüz yogası, yaş aldıkça gençleşmenizi sağlayan bir terapi. Parmaklarla yüz germe, kas çalışmaları ve cilt analiziyle yılların etkisini tersine çeviren bir yüz jimnastiği. Şöyle düşünün; beslenmenize dikkat etmeden, spor yapmadan selülitli bölgenize sadece selülit kremi sürerseniz faydasını görür müsünüz? Servet yatırdığınız kırışıklık kremleri de yüzünüzdeki kasları kuvvetlendirmedikten sonra sadece kısa süreli, yüzeysel fayda sağlar. Yüz yogası, yüzünüzdeki kasların güçlenmesine, bu sayede kırışıklıkların azalmasına ve yeni kırışıklıkların meydana gelmesine engel olur. Kremlere de artık eskisi kadar para vermeniz gerekmez.
3K: Hareketleri uygularken dikkat edilmesi gereken noktalar neler?
Z.Ş.: Birçok öğrencim, “Kaşlarımı kaldırmak isterken gözümün etrafında kırışıklık oluştu, dudak kenarı çizgilerimi açmak isterken yanaklarım sarktı” gibi şikayetlerle geliyor bana. Dolayısıyla yüz yogasını bir uzmanla öğrenmek çok önemli. Hem pozları doğru uygulamak hem de disiplinli çalışmayı sürdürebilmek için.
“YUZ YOGASIYLA ELMACIK KEMİĞİ BÜYÜMEZ!”
3K: Yüz yogasıyla yüzde nasıl değişiklikler elde etmek mümkün? Z.Ş.: Yüz yogasını kimse nedir, ne değildir diye anlatmadığı için bazıları onu evde yapılan bir estetik cerrahi olarak algıladı. Mesela en çok aldığım sorulardan biri elmacık kemiklerini büyütmekle alakalı. Yaptığımız egzersizlerin kemiklere, yüzümüzün şekline
BAKIM TAKVİYESİ
Yüzdeki fitness etkisini onlarla artırmaya ne dersiniz? Dolaşımı hızlandırmak için haftada iki defa yüzünüzü hassas peelingle ölü derilerden arındırın ve yüz için tasarlanan bu cihazlarla masaj yaparak kasları harekete geçirin.
ZEYNEP ŞENSOY KİMDİR?
Bir zamanlar o da plaza kadınıydı. Ekonomist olarak başladığı kariyer hayatında tanıştığı yüz yogasını, İngiltere’de Danielle Collins yüz yogası eğitmenlik programını tamamladıktan sonra profesyonel kariyere dönüştüren Zeynep Şensoy, iki sene önce kurumsal hayata veda ederek kendi markas Yogadayoga y kurdu.
Yüzümüzdeki kasları çalıştırarak cildimizin sarkmasını engelliyor, kırışıklıklardan kurtuluyor, kendi doğal güzelliğimizi açığa çıkarıyoruz. Doğuştan gelen anatomiyi yüz yogası gibi doğal bir yöntemle değiştirmek mümkün değil, iyi ki de değil. Çünkü herkes sahip olduğu hatlarla çok güzel.
3K: Bu hareketler düzenli yapıldığında yüz germe operasyonlarına ve botoks, dolgu gibi uygulamalara alternatif olabilir mi? Z.Ş.: Ben yüz yogasını çok ayrı bir sepete koyduğum için botoks
ve dolguyla karşılaştırmak istemiyorum. Beslenmenize dikkat etmeden, spor yapmadan karın yağlarınızı operasyonla aldırmakla aynı şey bence bu işlemler. Bir tarafta yüz yogasıyla kendi eforunuzla, kaslarınızı kuvvetlendirerek cildinize nefes aldırdığınız bir seans var, diğer tarafta vücudunuza enjekte ettirdiğiniz yabancı bir madde. Hangisini tercih edersiniz?
3K: Yüz yogasına erken yaşta mı başlamak gerek, yoksa her yaşta tatmin edici sonuç alınabilir mi? Z.Ş.: Erken yaşta spora başlayan bir beden düşünün; kas hafızası geç yaşta spora başlayan birine göre daha kuvvetlidir. Ama ileri-ki yaşlarda spora başlayan biri de azim ve sabırla çalışırsa benzer kas kuvvetine erişebilir. Yüz yogasında da kasları çalıştırdığımız için aynı kural geçerli. Cilt sarkmadan, kırışmadan başlamak en güzeli ama sonra başlanılsa da kişi çalışkansa sonra sonuç hep mutluluk verir.
EN HIZLI CEVAP VEREN BÖLGE BOYUN
3K: Yüz yogasıyla toparlanamayacak bölgeler var mı?
Z.Ş.: Toparlanamayacak bölge yok, sadece daha uzun vadede cevap veren bölge var. Nasıl ki karın kası yapmak zordur, hem beslenmenize hem spor yapmaya dikkat gerekir, yüzde de en zor kısım göz çevresidir, çünkü burada çok az kas var ve bu kaslar zayıf. En kolay geri dönüşümü olan bölgeyse boyun ve çene kısmı. elle: Neredeyse tüm günü başımız öne eğik şekilde akıllı telefonlarımıza bakarak geçiriyoruz. Bunun olumsuz fiziksel sonuçlarını yüz yogasıyla engellemek mümkün mü? z.ş.: Geçen kış bir makale okumuştum, “10 sene içerisinde hepimiz hindi boyunlu olacağız” diye uyarı veriyordu. Bu kadar öne doğru eğik boyunlar yarın boyun fıtığına da zemin hazırlayacak. Elimizde telefonlar bulunmasa dahi gün boyu bilgisayar başındayız. Ben evdeyken uzanmış şekilde ekrana bakmaya özen göste-
riyorum. Dışarıdayken de mümkün mertebe telefonumu göz hizama taşıyorum. Fotoğrafladıklarımız arasında yer alan “zürafa” pozu, boynumuzun rahat etmesi ve kırışıklıkların açılması için en temel pozlardan biri.
YÜZ YOGASIYLA KASLARI TANININCA
3K: Yogadaki beden-zihin ilişkisinin spi-ritüel etkisi yüz yogasında da geçerli mi? Z.Ş.: İtiraf etmek gerekirse yüz yogasına “Aman güzel görüneyim, kırışıklıklarım olmasın, cildim sarkmasın” gibi klasik endişelerle başlamıştım. Ancak deneyim-leyince ve öğrencilerimdeki psikolojik etkilerini görünce benim için vazgeçilmez oldu. Sevinçlerimiz, üzüntülerimiz, hepsi yüzümüzde. Sinirleniriz kaşlarımızı çatarız, ağlarız gözlerimiz kısılır. Dışarıdan mimik çizgileri diye görünen bu kırışıklıklar aslında içimizdeki sinir sıkışmalarının yüzümüze yansıması. Yüz yogasında örneğin yanak kaslarını kuvvetlendirdiğimiz ileri seviye pozlarla dil kökünü de çalışıyoruz. Dil kökü kalbe bağlı olduğu için, burayı çalıştırmak sadece yanak kaslarını güçlendirmiyor, aynı zamanda sağlıklı ve sevgiye açık kalbin kapılarını açıyor. Dil tembelliğini engelliyor. Bu da sizi akıcı konuşan, toplum içerisinde kendini daha iyi ifade eden birine dönüştürüyor.
HAYDİ, BAŞLIYORUZ!
Yüz yogası eğitmeni Zeynep Şensoy, her yaştaki yaşlanma belirtilerinin önüne geçmek için bize başlangıç seviyesinde birkaç hareket gösterdi. Alın, göz çevresi, dudak kenarları, çene konturu ve boynu hedef alan bu pozları haftanın dört günü, birer set şeklinde günde 15 dakikalık zaman diliminde yapmanız yeterli.
HEDEF BÖLGE: DUDAK KENARLARI
Dudak kenarlarınızdaki çizgileri yok etmek istiyorsanız “Pofuduk Yanaklar” pozu birebir! Dudaklarınız kapalıyken ağzınızın içine hava doldurun. Şimdi o havayı sağ tarafa doğru gönderin. Burada 10 saniye kaldıktan sonra havayı sol tarafa doğru gönderin ve burada da 10 saniye tutun.
HEDEF BÖLGE: ALIN
Üzüntü, sevinç ve şaşkınlık özellikle kaş ve alınla belli ettiğimiz duygular. Kaşlar bu kadar oynayınca haliyle alnımızda yatay ve dikey kırışıklıklar oluşuyor. Ama yok etmek elimizde. Şimdi dik durup avuç içlerinizi kaşlarınızın başladığı noktaya yerleştirin. Avuç içlerinizle kaşları yukarıya doğru kaldırıp iki kaşın ortasını yanlara doğru açın. Yanlara ve yukarıya doğru iki yönde bir etki oluşacak. Bu şekilde nefes alıp verirken 10 saniye bekleyin.
HEDEF BÖLGE: GÖZ ÇEVRESİ
Göz etrafındaki kaslar zayıf olduğu için başlangıç seviyesinde bile burayı diğer bölgelere göre daha fazla çalıştırıyoruz. Bu pozun adı “Oynak Gözler”. Ayna karşısında dik dururken boyun ve başı hiç hareket ettirmeden gözleri önce sağa ve sağ yukarıya doğru oynatın. Gözleri burada 10 saniye tutup bakışları ortaya getirin. Aynı hareketi sol tarafa da yapın. Daha sonra 10 saniye boyunca sol aşağıya doğru bakın, ardından sağ aşağıya. En sonunda bakışlarınızı tam yukarı çevirin. Bu seti iki tur tekrarlayın.
HEDEF BÖLGE: BOYUN
“Zürafa” isimli bu egzersiz boyundaki gevşemeyi ve gıdıyı yok etmek için harika. Başınızı tavana bakacak şekilde yukarı kaldırın. Ellerinizle boynunuzun hemen bitiş yerinden tutarak nazikçe aşağı doğru çekin. Bu pozisyonda 3C saniye bekleyin. Sonrasında yavaşça boynunuzu düzeltin ve karşıya doğru bakın.
HEDEF BÖLGE:
YANAK VE DUDAKLAR
Yanaklarınızdaki gevşemeden mi şikayetçisiniz? O zaman öpücük gönderme vakti! Omuz başları arkada ve dik duruştayken karşınızda çok sevdiğiniz birini hayal edin ve ona dudaklarınızı iyice uzatıp geri çekerek 20 kere öpücük gönderin! Gözlerinizi de kocaman açın ki göz etrafındaki kaslar kuvvetlensin.
HEDEF BÖLGE: GÖZ ÇEVRESİ
Gözün içerisindeki kasları çalıştıran, ka-zayakları ve sarkan göz kapakları için şahane olan bu diğer pozun adı “Baykuş”. Ayna karşısında dik dururken baş ve işaret parmaklarınızla “C” harfi oluşturun. İşaret parmağınızı yatay şekilde kaş üzerine, başparmağınızı gözün altına yerleştirin. İşaret parmağı göz kapağını yukarıya doğru taşırken başparmak göz torbalarını aşağıya doğru taşısın. Parmakları 10 saniye bu şekilde tutun.
Gözleriniz yorul-duysa iki-üç saniyeliğine kapatıp bekleyebilirsiniz.