Solunuma en önemli noktada yararlı olan hafif hareketlerden sonra (burundan hareketlerde hep soluk alınıp, gene burundan verilir) bazı hızlı hareketlere geçilir. Bedeni ve bacakları ilgilendiren bu hareketlerle, insan bedeni daha şiddetli bir çalışma temposuna girer. Ayrıca, söz konusu hareketler solumayı düzenleyen kasları geliştirerek, göğsün eklem hareketliliğini artırırlar. Bu hareketler, özellikle karaciğer enfeksiyonlarını ortadan kaldırmaya yarar.
1 Eller belde, beden dik tutulur. Bedenin bütün ağırlığı sol ayak üstüne verilir. Soluk alınıp, gergin sağ ayak ileri uzatılarak sağa sola sallanır. Soluk verilerek ayak değiştirilir. Hareket her arada iki kez derin soluk alınarak üç kez yinelenir.
2 Gövde dik, bacaklar açık, ayaklar birbirine koşut, topuklar yerde, eller belde durulur. Soluk alınarak bedenin belden üst bölümü sert bir hareketle sola sonra hemen ardından soluk verilerek sağa çevrilir. Hareket tam olarak arka arkaya altı kez yinelenir. 3 Bacaklar açık, eller belde durulur. Soluk alınarak beden belden arkaya doğru kıvrılır; soluk verilerek hareketin tersi yapılır (beden öne doğru belden başlayarak eğilir).
Hareket arka arkaya altı kez yinelenir. olarak öğretmeniyle, çalıştırıcısıyla ya da antrenörüyle karşılıklı bir sevgi ve güven ilişkisi kurar. Birçok durumda bu kişiler onun gözünde cinslerine göre ikinci bir anne ya da baba olurlar. Bunun da yararlı bir yanı vardır: Belirli bir yaştan sonra çocukların anababalarının sunduklarından daha başka modellere gereksinim duymaya başladıkları, bir başka deyişle aile dışında güvenecekleri kişilere gereksinimleri vardır. Çocuk bu güvenilir kişileri spor yaptığı çevrede bulur ve gelişmesi onlardan bü yük ölçüde etkilenir. Bu arada arkadaşları da unutmamak gerekir. Günümüzde çocukların yaygın olarak uyguladıkları tek başına yapılan bir spor düşünülemez; herhangi bir sporla ilgili etkinlik ortak bir deneyim, takım arkadaşlarıyla birlikte yürütülmesi gereken bir çaba gerektirir. Bunun sonunda ortaya çıkan arkadaşlık, dayanışma duygusu, gencin kişiliğini güçlendirir.
Çocuğun spor öğretmenine güveni ile sporcu arkadaşlarıyla dostluğu, sevgi üstüne kuruludur; sevgi üstüne kurulu ilişkilerde çocuğun her şeyden mutluluk duymasını,“ailenin genişlemesi” anlayışını edinmesini sağlar. Özetlersek spor, belirli kurallar içinde uygulanması koşuluyla ve anababaların çocuklarına bu kurallara uymaları için yardımcı olmaları koşuluyla çok güzel bir şeydir. Oysa insan kendini spora bir isteri “nöbeti” biçiminde adarsa, televizyonun karşısında ya da bir stadın tribünlerindeki sıralarda bağıra çağıra oturursa, spor, tehlikeli olmasa bile aşağılık,gereksiz bir olaya dönüşür.
Çocukların beden ve kemiklerinin küçük yaşlarda çok daha esnek olduğu bilinen bir gerçektir. Bu yüzden spora ne kadar küçük yaşta başlanırsa o kadar başarı sağlanır.