“Aksaray’m çok eski bir İstanbul sokağında geçti çocukluğum: Ragıp Bev Sokağı. Sokağın bütün girişçıkışlarım bilirdim. Dokuzon yaşlarımdaki dönemlerde hep keşfederdim. Eski cumbalı evler o dönemde. hâlen de var. Fatih’i tanıdım. Akrabalarımızm bir bölümü ise Şişli devdi. Annem Kurtuluş lu. Tüm bunlar, Şişli,
Fatih ve Kurtuluş’ta farklı bir İstanbul’u gözleme fırsatı veriyordu bana. Aksaray’ı, Sultanahmet, Kadırga, Kumkapı’ya kadar uzanan o hattı severim, bir başka İstanbul dur çünkü. Külhanbey İstanbul’u! Yüzyıllardır İstanbul’da yaşamasına rağmen Anadolu’dan kopamamış, özgünlüğünü koruyan bir mekân. Biraz daha aşağıya mdiğinizde. Yenikapı’ya, Samatva’ya uzanan bölgede tüm gayrimüslim İstanbulluların özgün mekânı. Bütün bunlar çocukluğumda çok yaşadığım, bir büvüğümün elini tutarak objektifimle, gerek televizyon programı ‘Haberci’ ile Türkiye’ye dünyayı anlatmaya çalışıyorum. ”
Yeniköy, Sarıyer. O zamanlar buraları İstanbul’un çok ucuz mahalleleriydi. Çok hoş bir çatı katında kalıyorduk. İlk kez çatı katı kavramını burada keşfettim. Boğaz görüntülü bir çatı katı. Zaman zaman başka yakınlarımızı zivaret için kentin diğer yakasına gitmek şenlik gibiydi. Ziyaretlerimiz vapur zamanlarına endeksli oluyordu. Vapuru kaçırdığımızda kalmamız gerekiyor, bu sebeple, bir veya iki günlük seyahatler veya haftasonu gezi verleşik bölgeleri sürekli birbiri içine kurulmuş, canavar kent İstanbul. Bütün büyüsü buradan geliyor. Baktığınız zaman yüzyıllardan beri, bin
dolaştığım yerler, zaman zaman nostalji turlarımla, zaman zaman da küçük meyhanelere yaptığım ziyaretlerle hatırladığım İstanbul.
BİN YILLARDAN BERİ İSTANBUL
“Kent vaşavan bir kent, kent kmıliğini yiyen, daha doğrusu
Arka planda Rum Lisesi, Fener.
Düzensizlik, kolaycılık. Hiçbir zaman kentleşmemişler, kentleşme anlamında bir atılım yok. Belki Bizans zamanında daha akılcı daha uzım vadeli düşünceler var ama. Osmanlı Dönemi’nde bile pek düşünülmemiş. Yenilik beyaz ise. gerilik siyah: siyah her zaman beyazı yenmiş. Yapılan her olumlu hareket olumsuzluklar tarafından yutulmuş. Tüm bunlara rağmen dünyada eşi benzeri görülmemiş bir kent. Radikal çözümler çok az uygulanmış, uygulansa bile belli çıkar gruplarının kolaycı yaklaşımları içinde elenmiş. Her şey iç içe. Bir şeyleri yok edip bir şevleri oturtma telaşı yaşatılmış kente. Bitirilmek isteniyor, vok edilmek isteniyor. Yeni bir takını yapılanmalar ile eski yerle bir edilmek isteniyor ama ayakta duran ruhlar var. O sizi çekiyor. Gerçekten tarihi çok iyi irdeleyip, kentin dokusuna vakıf olan insanlar kenti yemden onaracaklar. Tekrar restore edilmiş, hayata geçirilmiş, o havayı canlandıran mekanlar yanacaklar. Bu birikim işi. İnsan beyni nedense o otuz bin. kırk bin yıllık evrimi boyunca elde ettiği bil ilere dayanan mimarisini kolaycılık yüzünden İnç düşünmeden vok edebiliyor. İstanbul’da yemden bir yapılanına olacağına inanıyorum. Önce çevremize sonra kendimize ve kentimize saygısız bir toplum olarak ilerliyoruz. Bu saygısızlığı kent bize yansıtmıyor. Kentimizin anası yok. İnsan beynine en iyi ulaşan medya, bu yapılaşmayı, bu çirkinliği, bu pisliği farklı şeylerle dile getiriyor veya getirmiyor. Beyinler kolaycılıkla uyutuluyor. Yanlışa teşvik ederken o yanlışın içinde kentleşmenin de yanlışı gündeme getiriliyor. Hiçbir şey bilim temeline oturtulmuyor. Bunların sonuçları ortada. Dünyadaki gerçek çağdaş ülke görüntüleri tüm detaylarıyla verileceği yerde, sadece tüketici. göz boyayıcı taraflarını yansıtıyoruz ve insanlarımızı kandırıyoruz. Tüm bunların içiude tek olumlu şev. gelecek kuşakların bu kenti eskinin doğrularıyla yeniden radikal bir yapılanmaya götürmesi. Çok uzun vadeli bir çözüm anıa başlamak gerekiyor. Öncelikle istanbulu gerçek anlamda tanıyan ve bilen tarihçi a ra şt i ırt la cilan imza destek olunması, onların yüceltilmesi gerekiyor. Kentin de soluyacağı, kentleşen insanların da soluyacağı mekânların oranlannm artırılması gerekiyor. Bakıldığı zaman sadece mezarlıklarda ve askeri alanlarda yeşillik kaldı. Eğer gökdelenler yapılacaksa bunların sağlığa uygun alanlarda olması gerekiyor. Kentin de ciğerlerinin varolduğunu göstermesi gerekir. Alty apısı üç yıllık, beş yıllık çıkarlar için değil, büı yıllık planlara göre yapılmalı. Aksi takdirde, doğa bunların cezasını veriyor.
Aksaray saat kulesi sosyal medyada paylaşım rekoru kırıyor …
AKSARAY Resimleri
T.C. Aksaray Valiliği
Aksaraydan Mersine nasıl gidilir? Aksaraydan Mersine nasıl …