BAŞKENT’DE BÎR HAFTASONU EVİ

Ankara’ya 40 km. mesafedeki Günalan Köyü’nde yer alan bu evin bahçesinde yetiştirilmeyen bitki çeşidi yok gibi. Üstelik hepsinin üzerinde birer künye var!

Ankara’da doğal yaşamı tercih edenlerin sayısı giderek çoğalıyor. Tercih edilen yerlerden bir tanesi de Ankara’ya 40 kilometre mesafedeki G i i nalan Köyü. Konya Yolu ndan gidilen bu şirin Tatar köyü özellikle Ankara daki yabancı elçilerin uğrak yeri. Köyün ilginç evlerinden birisiyse, Ankaralı işadamlarından Mustafa Barshan a ait.

Günalan Köyü, Ankara’ya 40 kilometre uzaklıkta, 40 haneli bir Tatar kövü. Guişte karşılıklı dizilmiş akasva ağaçları, bozkırın ortasmda yeşil öksüzü bir yer olmadığım gösterivor. Belgelerden. 100 yıldır burada tek bir adli vakanın yaşanmadığını öğreniyoruz. 1015 dönümlük arazi üzerine kurulan evlerin hepsi avlulu ve beyaz kireç boyalı. Kaybedecek zamanlan ve dedikoduya ayıracak saatleri olmadığından, köy kahvesi açmamaya kararlılar.

Dilek ve Mustafa Barshan çifti bundan 6 vıl önce tasarladıkları mekânı burada realize etmeve karar vermişler. Sadece haftasonlan ve tatillerde giderek saküı bir köşede dinlenmek üzere… Ev, 250 m2 alan üzerine kurulmuş. Dekorasyonu, Barshan çiftinin kendi trendlerine göre oluşmuş. Ust katta vatak odalan ve banvolar: zemin katta duş, konuk odası, sauna, hidromasaj, sera mutfak, yemek odası, salon ve pergola: bodrum katta ise çocuk oyun odası, hobi odası ve garaj yer alıyor. Bu şirin ve mütevazi evin bahçesine gelince: 1220 rakımlı olmasına rağmen Mustafa Sami Barshan in vetiştiremediği bitki yok gibi. Bahçe dekorasyonunda Osmanlı mimarisinde sıkça rastladığımız küfeki taşım görüyoruz. Zaman zaman ferforje de kullanılmış. Barshan, bahçe düzenlemesini yaparken, ruhunun ve bedeninin dinlendiğini söylüyor. Paulounia cinsi ağaçların yanı sna, söğüt, kavak ve meyve ağaçları bu geniş alanda birer veşil yontu gibi yerlerini almışlar. Bahçede aromatik bitkilerden birçoğuna da rastlamak mümkün. Dağ kekiği, alacalı ve limoni kekik, biberiye. lavanta, lavantin ve adaçayı, bunlardan bazıları. Sabin ağaçlan ve mazılarla bölünmüş yolu takip ederek bahçenin en uzak köşesinde yer alan ahırlara vaklaşırken. bütün bitkilerin kün

yeli olduğunu, künyelerinde Türkçe ve Latince adlarının yer alması dikkatimizi çekiyor. Ahırlarda senede iki kez üçüz doğuran sakız cinsi koyunlar, Arap atlan, inekler: kümeslerde tavuk ve bıldırcınlar, kangal köpekleri, güvercinler ve keklikler Barshan ların diğer bir ilgi alanlan. 5500 metrekarelik bahçede yok yok. Keson kuyu, Japon köprüsü, şelaleli dört süs havuzu, oturma gruplan, su değirmeni, kaya bahçesi, uıini basketbol sahası, barbekü terası ve altıgen otağın yanı sıra, bahçıvan evinin arkasında yer alan sembolik bir tarım müzesi var.

Barshan lar, kendileri için yarattıkları bu yeni ve keyifli mekânda dostlarını ağırlayarak bu güzellikleri paylaşmayı çok seviyorlar…

Günalan Köyü Web sitesi

BAŞKENT’DE BÎR HAFTASONU EVİ Resimleri




Yorum Yaz