Bebek ne kadar uyumalıdır?

Uyku organizmanın sağlığı için en önemli etmenlerden biridir. Uyku sırasında bedenimiz daha düşük bir tempoyla da olsa işlevini sürdürür, tam anlamıyla hareketsiz değildir; gün boyu dokularda birikmiş olan artıklardan ve zehirlerden kendini kurtarır ve yaklaşık bütün gün sürecek etkinliği sağlayacak dengeyi yeniden kurar.Kısacası, yalın bir söyleyişle uyku sırasında, bedenimiz kendi bakımını yapar. Uyku sinir sistemi için son derece yararlıdır ve bu, özellikle çocuklar için geçerlidir. Bir çocuk gerektiği kadar uyumalıdır. Yalnız “gerektiği kadar”ın bireyden bireye değiştiğini unutmamak gerekir. Demek ki bazı anababalar çocuklarının çok az uyuduklarından yakındıklarında çoğunlukla haksızdırlar. Bebek ya da çocuk, bir takım dış etmenler tarafından rahatsız edilmeden uyumuşsa, ne eksik ne fazla, kendisine gerektiği kadar uyumuş demektir. Uyku süresini belirlemek için yeni doğmuş bir bebeği ele alarak işe başlayacağız. Yeni doğmuş bir bebeğin sürekli uyuduğu söylenebilir. Gerçekten, mamasını yediğinde de, herhangi bir nedenle ağladığında da, çevresine bakınırken de uyumasını sürdürür. Yalnızca yeni doğmuş bebeklerdeki uyku özel bir durumdur.

Bebeğin uykusu

Bebek bir aylık olduktan sonra, anababalar çocuklarının ne kadar uyumak zorunda olduğunu düşünmeye başlarlar. Bunun yanıtını en başta vermiştik: Ne kadar gerekiyorsa o kadar. Bununla birlikte, değişik yaşlardaki bir bebeğin ya da çocuğun uyuyarak geçirdiği süreyi yaklaşık sayılarla verebiliriz: 16 aylık bebek günde 15 saat; 612 aylık bebek 14 saat 1218 aylık bebek 13,5 saat; 18 ay2 yaş arası çocuk 13 saat; 23 yaş arası çocuk 13 saat; 34 yaş arası çocuk 12 saat; 45 yaş arası çocuk 11,5 saat; 56 yaş arası çocuk 11 saat; 613 yaş arası çocuk 1011 saat.

Kuşkusuz bütün bu sayılar yaklaşıktır. Sözgelimi 2 yaşında çocuklar aıasında tam 13 saat uyuyanı bulmak çok zordur.

Yatağa yatma saati

Bir noktada aşağı yukarı bütün anababalar aynı düşüncededirler: Küçük ya da büyük çocuklar, geceleri çok geç saatlerde yatıyorlar. Gerçekten birkaç aylık olan bebekler dışında, çocukların çoğunluğu ellerinden geldiğince daha geç saatlerde uyumak isterler ve bunu başarırlar. Böylesine yaygın olan bu davranışın nedenleri çoktur: Gece uyku saati, çocuğun ilgilendiği birçok şeyi yarıda kesen saattir: Oyun biter; yalnızlık, karanlık ve sessizlik başlar. Üstelik yetişkinlerin yaşadığı gece hayatının giz dolu bir yanı vardır; çocuklar bunu tanımak, t>ilmek ister;ama hep dışında tutulurlar.

Belirli bir düzen gerekir

Kuşkusuz çocukların elden geldiğince erken yatırılmaları çok yararlıdır. Çok yararlıdır ama, asla değişmeyen uyku saatleriyle evi kışlaya çevirmek, uzlaşmaz bir tavır alıp bazı durumlarda çok sert davranmak demek değildir. Göz önüne alınması gereken üç nokta vardır: Çocuk kendine gerektiği kadar uyumalıdır; çocuk gününü dilediğince değerlendirebilmen, evden dışarı çıkabilmeli, gezip oynamalı, bir parça temiz hava almalı, biraz güneş görmeli ve çok geç yattığı gecelerin ertesi günü öğlene kadar uyuyabilmelidir; uykunun da beslenme ya da organizmasını ilgilendiren başka

Şilte yumuşak olmamalıdır

Yastık kullanılıyorsa çok yüksek ve çok yumuşak olmamalıdır açısından büyük önemi vardır. Bu açıklama önemsiz bir varsayım gibi görünüyorsa, o zaman üstünde dura dura şöyle söyleyelim: İster süt bebeği, ister bebek, ister çocuk giyiminin temelinde, modadan çok rahatlık yer almalıdır. Giysinin görevi öncelikle bedeni korumaktır (sözgelimi bir soğuk algınlığına, küçük çapta çarpmalara ve vurmalara karşı); çocuğun giysilerinin bu doğrultuda seçilmesi gerekirken genellikle modanın çekiciliğine kapı11nır ve giysinin gerçek işlevini görmekten uzaklaşılır.

Yeni doğmuş ya da birkaç aylık bir bebeğin giydirilişi çoğunlukla olumsuz etkilerden, geleneklerden kaynaklanır. Eskiler hâlâ akla ve sağlığa uygun olmayan kundak bezi, başlık, vb. giysileri kullandırmayı kabul ettirmeye çalışırlar. Datıa büyük bebeklerdeyse, bu kez moda devreye girer. Oysa anababalara yol gösterecek giyim anlayışındaki ilke, çocuğun hareketlerine özgürlük sağlamalı, rahatlık getirmelidir; çocuk giysilerinin modaya uygun olmasıyla ilgili saplantılara kapılmamak gerekir.
Bebeğin Sağlıklı Uyuması – Annem Bitanem 3KModa

Bebek ne kadar uyumalıdır? Resimleri




Bebek ne kadar uyumalıdır? Resimleri




Bebek ne kadar uyumalıdır?

Bebeğin Kendi Başına Uyuması 3KModa

Bebek ne kadar uyumalıdır?

Yorum Yaz