Bulaşıcı hastalıklar
Çocuk, ilk çocukluk döneminde genellikle “ünlü” çocuk hastalıklarına yakalanır: Kızamık; kızamıkçık; suçiçeği; kızıl; boğmaca; kabakulak; tifo; vb.
KIZAMIK
Kızamık hastalığında görülen derideki döküntüler nasıl ortaya çıkar? Döküntü kulak arkasında başlar. 34 gün yüksek ateşle sürekli ve şiddetli öksürükten sonra bedenin her yanına yayılır.
KIZAMIKÇIK
Kızamıkçığın neden olduğu derideki döküntüler nasıl ortaya çıkar? Döküntü noktaları alında, yanaklarda ve kulağın arka bölümündedir; bu arada boyundaki lenf beziarinde büyüme görülür.
Bu hastalıkların bazıları okul öncesi çocuklarda bütünüyle zararsızdır, oysa yeni doğmuş bebeklerde ve süt bebeklerinde çok tehlikelidir: Sözgelimi boğmaca. Her bebeğin birçok bulaşıcı hastalığa karşı direnci vardır. Bu direnç bebeğe annesinden geçer. Bu hastalıklar, annenin çocukluğunda yakalandığı hastalıklar olduğundan bebek hiç değilse ilk aylarda belli bir ölçüde güven içinde sayılır.
Bulaşıcı hastalıklarda “tecrit” etmenin anlamı nedir?
Çevrede bir çocuk bulaşıcı hastalığa yakalandığında. herkes bu hastalığın kendi çocuğuna bulaşmasından korkar. Oysa yalın ama önemli bazı sağlık koruma kurallarına dikkat edilirse, hiçbir şey olmayacaktır.
Hasta bir çocuğa aynı kişi tarafından bakılması hem hastalığın başka kişilere bulaşmasını önlemek
için, hem de içinde bulunduğu durumu zorlaştıracak başka mikropların dışardan hastaya bulaşmasını önlemek için yerinde bir harekettir.
Hastalığı süresince çocuk aynı odada bulundurulmalı, odadan odaya dolaştırılmamalıdır.
Hasta çocuğun odasına girmeden önce ve çıktıktan sonra eller, mikroptan arındırıcı özelliği olan bir sıvıyla ya da sabunla iyice yıkanmalıdır.
Hasta çocuğun kullandığı tabak, bardak, çatal, bıçak, kaşık gibi şeyler kaynatılmalıdır. Fazladan önlem olarak, küçük hastanın giysilerini de özel eriyiklere batırarak ya da kaynatarak mikroplardan arındırmak düşünülebilir.
Şimdi çocuk hastalıkları arasında en sık rastlananlara bir göz atalım: Kızamık; kızamıkçık; suçiçeği; kızıl.
Kızamık
Kızamık oldukça bulaşıcı, virüsten ileri gelen bir
hastalıktır. Hastalık geçirildikten sonra, kalıcı bir bağışıklık kazanılır.
Bulaşması
Doğrudan doğruya ve kolaylıkla hastalıklı birinden sağlıklı birine, öncelikle hava yoluyla, özellikle de öksürürken ve konuşurken ağızdan çıkan tükürük damlacıklarıyla geçer.
Kuluçka dönemi
En az 8 gün, en çok 14 gündür.
Belirtileri
Nezle belirtileriyle başlar. Burun sürekli akar, gözler ışıktan rahatsız olur, kızarır; hasta sık sık öksürür. Yüksek ateş başlar ve derideki ilk kırmızı döküntüler görünene kadar ateş üçdört gün sürebilir. Döküntüler genellikle kulakların arkasında başlar vk hızla yüze, gövdeye, kol ve bacaklara yayılır.
Lekeler pembe renkli sivilceler halinde olmadan önce, birbirleriyle birleşmiş canlı kırmızı renktedirler. Derideki kırmızı döküntü dörtbeş gün sürer. Ciddi
durumlarda deride, pul pul dökülmeler görülebilir.
Tecrit
On beş gün.
Korunma
Aşılama ya da özel gammaglobülin.
Tedavi
Tedavi, hastalığın belirtilerine, yani soğuk algınlığına, öksürüğe, göz nezlesine, ateşe karşı yapılır. Çocuk yatakta tutulur. Oldukça hafif yemekler yedirilmeli, yemek yemeğe zorlanmamalı, ama çok su içirilmelidir. Antibiyotik tedavisi doktorun önerisiyle ve bazı ihtilaflar görülürse başlatılmalıdır.
İhtilat
Kızamık sırasında çok sık rastlanan bir hastalık zatürredlr. Hastanın ateşi
indikten sonra bile ortaya çıkabilir. Çocuk döküntü döktükten sonra hâlâ ateşi varsa, şiddetli ve sürekli öksürüyorsa, doktor çağrıImalıdır.
SUÇİÇEĞİ
Suçiçeğinde derideki döküntüler nasıl ortaya çıkar? Döküntüler önce gövdede, sonra yüzde görülür. Lekeler su Kabarcıklarına dönüşür; önceleri içi saydam olan kabarcıklar, sonradan bulanıklaşır ve kabuk tutar.
KIZIL
döküntüleri nasıl ortaya çıkar?Döküntü göğüste başlar, yüz dışında bedenin her yanına yayılır. Yüksek ateşle ba$lar; baş ve boğaz ağrısı, kusma görülür.
Kızamıkçık ya da yalancı kızamık
ilk çocukluk döneminde görülen, virüsten ileri gelen bulaşscı bir hastalıktır. Hastalık geçirildikten sonra, kalıcı bir bağışıkşık kazanılır.
Bulaşması
Doğrudan doğruya bulaşır.
Belirtileri
Çok zayıftır, zaman zaman görünmesiyle yok olması birdir. Kızamıktaki gibi lekeler ya da kızıldaki gibi küçük noktalar görülebilir. Genellikle boyundaki lenf bezleri, ender olarak da dalak büyür.
Kuluçka dönemi
512 gündür.
Tecrit
8 gün 18 gün arasıdır.
Korunma
Aşı.
Tedavi
İlk çocukluk döneminde olduğunda zararsızdır ve
özel bir tedavi gerekmez.
İhtilat
Genellikle yoktur.
Suçiçeği
Çok bulaşıcı, virüsten ileri gelen bir hastalıktır. Hastalık geçirildikten sonra kalıcı bir bağışıklık kazanılır.
Bulaşması
Hasta bir kişiden geçer.
Belirtileri
Ateşte hafif yükselmeler, bazen soğuk algınlığı ve öksürük görülür. Önce içi saydam su kabarcıkları belirir; sonra bunların içleri bulanır ve üstleri kabuk bağlar. Bütün bu kabarcıklar aynı zamanda ortaya çıkmazlar; yani bazıları .kabuk bağlama dönemindeyken, yenileri içi saydam su kabarcığı dönemindedir. Kabarcıklar son derece kaşıntı yapar.
Kuluçka dönemi
En az 11 gün, en çok 21 gündür.
Tecrit
14 gün; ama her durumda kabuklar dökülene kadar.
Korunma
Doğrudan temaslardan kaçınmalıdır.
Tedavi
Dinlenme ve çok hafif yemek rejimi uygulanır. Kaşınmaya karşı talk pudrası kullanmak yerinde olur. Çocukların kaşınması engellenemez, kabuklar mikrop kaparsa,yerlerinde iz kalır.
İhtilat
Ellerin kirli olması yüzünden, irinli sivilceler ortaya çıkabilir.
Kızıl
Streptokok türü basilin yol açtığı bulaşıcı bir hastalıktır.
Bulaşması
Mikrop taşıyıcı, sağlıklı biri olabilir; bir başkasına bulaştırıp ardından kendisi
hastalığa yakalanabilir.
Kuluçka dönemi
17 gündür.
Belirtileri
Yüksek ateşle başlar, baş ve boğaz ağrısı, kusma görülür. Deride döküntü ilk günden sonra başlar ve öncelikle göğsü kaplar. Bu döküntü çok sayıda küçük, kırmızı, birbirine yakın kabarık noktalar halindedir. Yüzde döküntü yoktur. Dilde kızarmalar ve kırmızı noktalar görülür.
Tecrit
21 gün.
Korunma
Hastalıklardan ve sağlıklı görünen taşıyıcılardan sakınılmalıdır.
Tedavi
Yatakta dinlenme. Böbrek iltihabı (nefrit) tehlikesine karşı sürekli idrar tahlili yapılmalıdır. Antibiyotik tedavisi.
İhtilat
Başlıca ihtilatı böbrek iltihabıdır.