“DÜNYAYA VE İNSANA ÖZEN GÖSTERELİM”
Perma Blitz İstanbul Kurucu Üyesi Deniz Uçok, modern kent anlayışının çöktüğü günümüzde permakültürün gerekliliğini savunurken daha yeşil bir hayatın mümkün olabileceğine değiniyor: “Kurduğumuz sistemlerin, kentlerin bizi mutsuz ettiği ortada, üstelik yüzde 70’lerde kentleşme oranı olan bir ülkedeyiz. O halde kent anlayışımızı baştan sorgulamak ve tasarlamak gerekir diye düşünüyorum. Permakültürün üç etik prensibi, ihtiyaçlarımızı karşılarken dünyaya özen gösteren, insana özen gösteren ve ihtiyaç fazlasını bu ilk iki ilkeye vakfeden bir rota çizmemizi
söylüyor. Dolayısıyla yaptığımız her eylem, aldığımız her karar daha iyi bir dünyayı oluşturmak için bir adım olabilir. İhtiyaçlarını temiz ve adil olarak karşılayabilen, kendi kendine yeten topluluklar var mesela. Gıda erişimi, araç-yol paylaşımı veya eşya takası gibi çeşitli alanlara odaklı çalışan topluluklar bunlar.” PERMABLITZ NEDİR? “Permablitz İstanbul, Melbourne’da başlayan birakımın,’de İstanbul’da kurulan ayağı aslında. Permakültür konusunda öğrendiklerini halen burada yaşarken uygulamak
için hevesli birkaç kişiyle başlayan bir hareket. Tasarımcılarımızdan biri, bir bireyin bahçe veya balkonunu tasarladıktan sonra uygulaması için grubumuzdan çağrı yapıyoruz ve dileyenler yeterli sayı dolana kadar katılmak için başvurabiliyor. Amaç kentin sürdürülebilirliğine
permakültür çerçevesinde katkıda bulunabilm ek.” DAHA OLUMLU BİR DÜNYA İÇİN “Teneke kutu yerine depozitolu şişeleri tercih edebilir veya arabanızdaki boş koltuklara yol paylaşım sitelerinden bir yol arkadaşı alabilirsiniz.”
DENİZ ÜÇOK GİZEM ALTIN ORGANİK ANNE/ DOĞA AKTİVİSTİ
Gizem Altın”Bir Bilet Al” adlı kitabında bisikletle nasıl dünyayı gezdiğini anlatıyor. Günlük hayatıyla ilgili bize aktardıklarıysa söyle: “Mutfak atıklarımı kompostoya dönüştürüyorum, haftada bir minik torba çöp bile çıkmıyor evimizden. Şebeke suyunu filtreleyip içiyoruz. Tuvalet kağıdı almak dışında markete hiç gitmiyorum desem yeridir. Reçel, turşu, ekmek, şarap, kuru meyve, yoğurdu kendim yapıyorum.”
“YERYÜZÜNE HAFİF BASARAK YAŞIYORUM!”
Buğday Derneği’nde profesyonel/gönüllü olarak toprağa, suya, havaya ve insana zarar vermeyen bir yasam için çalıştığını anlatan Gizem Altın, her şeyin bisikletle başladığını, bisikletle dünya turu yaptıktan sonra farkındalığının arttığını söylüyor.
“Şu anda Büyükada’da yaşıyorum. Mesela bu sabah bir vişne ağacı diktim, dibine mutfak atıklarından ürettiğim komposto gübresini koydum, üzerine bahçe atıklarını öğüterek yaptığım malçla kapladım. Sonra bir Avrupa Birliği projesi için araştırma yaptım, üç telefon ettim. Kalkıp bahçeden erik yedim, arka bahçedeki ibibikle selamlaştım, kızıma yemek yaptım. Şimdi bunu yazıyorum, biraz sonra kızımla domateslerin dibini çapalayacağım.
Elimden geldiği kadar gıdamızı yetiştirmeye çalışıyorum. Her pazar ailecek, hatta adadan üç-dört aileyle birlikte Kartal Ekolojik Pazar’a gidiyoruz.
Dört yaşındaki kızımla birlikte gıdamızı üreticiden doğrudan satın alıyor, çiftçilerle sohbet ediyor, o yıl yağış olmuş mu, böcek gelmiş mi öğreniyoruz. İnanın o yemek çok daha lezzetli, bir o kadar da bereketli oluyor, yiyene şifa veriyor. Ayrıca doğada sağlıklı beslenen ve huzurlu ortamda büyüyen çocuklar kesinlikle daha az hastalanıyor. Yeryüzüne hafif basarak yaşamaya çalışıyorum. 15 yıldır televizyon ve arabam yok. Her yere bisikletle ve vapurla gitmeye çalışıyorum.
Islak mendile dayanamıyorum, eve asla sokmuyorum, kumaş el bezlerini ıslatarak kullanıyoruz. Aynı şekilde ağaçlardan elde edilen ve kimyasallarla yıkanarak ağartılan bez havlu da kullanmıyorum.”
ZEHİRLERDEN KURTULUN
Zehirsizev.com’un Kurucusu Mercan Uluengin, “gönüllü sadelik” üzerine inşa ettiği hayatını anlatıyor:
“Zehirsizev.com, temelde canlılara, toprağa, suya, havaya zarar vermeyen, kendi kendinize yapabileceğiniz temizlikve kişisel bakım ürünü tariflerini paylaştığım bir blog. Her gün kullandığımız ürünlerden zehirli maddeleri eksiltme girişimi. Yaşamımı gönüllü sadelik üzerine inşa etmeye çalışıyorum; daha az alışveriş ve daha az tüketim.” BU ÜRÜNLER EVE GİRMİYOR! “Sebze ve meyveyi organik almaya ve mutfağa mümkün olduğunca işlenmiş, hazır ürün sokmamaya dikkat ediyorum. Hazır çorba, salça, yoğurt, meyve suyu, dondurma, kek, et/ tavuk bul yon, sosis, UHT süt eve girmiyor mesela.” NASIL ALIŞVERİŞ YAPIYOR? “Mümkünse alışveriş yapmamaya dikkat ediyorum. Satın almakzorunda olduğum şeylerin etiketlerini iyice okuyorum. İçerik listesi ne kadar kısaysa, ne kadar anlaşılırsa o kadar iyi. Becerebildiğim şeyleri kendim yapıyorum.” ARAP SABUNU, KARBONAT VE SİRKEYLE HER ŞEY MÜMKÜN! “Araştırdığınızda, yalnız gıdanızı değil, deterjan, diş macunu, nemlendirici gibi pek çok ürünü evde yapabileceğinizi görüyorsunuz. Tariflerin bir kısmı zehirsizev.com’da var zaten. Vaktiniz yoksa, ekolojik sertifikalı ürünlerden alın. Ama her şeyden önce temizlik ve bakım anlayışınızı değiştirmeye çalışın. Evdeki her yüzey için farklı bir ürüne gerçekten ihtiyaç var mı? Acaba arap sabunu, karbonat ve sirkeyle bütün o işler yapılamaz mı? Saçlarımızı bu kadar sık ve kuvvetli ürünlerle yıkamasak bu kadar hızlı yağlanırlar mı? Pahalı kremler yerine doğrudan cildimize uygun yağları kullanamaz mıyız? Parfümlü ürünlerden kaçabildiğiniz kadar kaçın. Anti bakteriyel ürünlerinse yanına bile yaklaşmayın.”
Hayatını daha fazla paylaşım, takas, ödünç alıp verme ve daha sahici ilişkiler üzerinde kurduğunu anlatan Mercan Uluengin, temizlik takıntısından vazgeçmeyi öneriyor: “Evinizi kusursuzca temizlemeye ayıracağınız vakitte çok daha doyurucu şeyler yapabilir, bakterilere biraz yaşam alanı tanıdığınızda, zannettiğinizin aksine daha sağlıklı olabilirsiniz.”
Hem yetenekli, hem ünlü hem de çevreciler! – HTHayat 3KModa