Kuruluşunun 15. yılını kutlayan Galeri Nev, oluşturduğu özel programının dördüncü sergisinde, sürekli karşımıza çıkan iktidar ve şiddet kavramlarının irdelendiği özgün yaklaşımları sunuyor. “Nazariktidar, estetikşiddet, forumhiyerarşi” temalı bu sergide, Yüksel Arslan, Erdağ Aksel, Nazif Topçuoğlu, Hüseyin B. Alptekin, Hale Tenger ve Bülent Şangar’ın eserleri yer alıyor.
Gentile Bellini
Fatih Sultan Mehmet Portresi
Osmanlı Devleti’nin kuruluşunun 700. yılı sebebiyle, 500 yıllık bir aradan sonra, Bellini’nin Fatih Sultan Mehmet portresi İstanbul’da. Bir yanda Rönesans’ın pırıltısı, İtalyan resminin simgesi Venedikli ressam Bellini, diğer yanda Doğu Roma tahtını ele geçiren, Ortaçağ’ı kapatan, gözüpek bir Osmanlı Sultanı. Yapı Kredi Kazım Taşkent Sanat Galerisi’nde izlenebilecek olan “Ressam, Sultan ve Portresi” isimli sergi, ressamın ve sultanın öyküsünü anlatmayı hedefliyor.
DOGA VE İNSAN SERGİSİ
Ahşap Heykeller
16. kişisel sergisini İzmir Art Shop’ta gerçekleştiren Devrim Erakalın, Eskişehir Anadolu Üniversitesi, Güzel Sanatlar Bölümü’nde görev yapıyor. Sanatçının, Avrupa, Amerika, Azarbeycan ve Türkiye’de, birçok özel koleksiyonda eserleri bulunuyor. 35 eserinin yer aldığı ahşap sergisinde, Osmanlı dekoratif ahşap eserleri, saray süslemeleri ve kilise ikonlarının yanı sıra ,Erakalın’ın, kişisel sentezleriyle ortaya çıkardığı ahşap heykelleri izlenebilir.
Recep Peker Tanıtkan ‘ın Ankara ‘ela Pet Holding Sanat Galerisi’nde açılan “Doğa ve İnsan 2” isimli sergisi, büyük ilgi gördü. 36 fotoğraftan oluşan sergi, sanatçının Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde çektiği insan ve doğa fotoğrafları aracılığıyla ülkemiz mozaiğinden örnekler sunuyor. 1972’deri bu yana fotoğraf sanatıyla uğraşan Tanıtkan, 14 yıldan beri Tempo dergisinde çalışıyor.
33 Sanatçının Yorumuyla
Ruh ve Beden İçin Çoğaltmalar
Borusan Sanat Galerisi’nde düzenlenen “Çoğaltmalar” isimli sergi dizisinin üçüncüsü “Ruh ve Beden İçin Çoğaltmalar” başlığıyla gerçekleşiyor. 33 sanatçının özgün takı tasarımlarının yer aldığı sergi, sanatçıların yaratıcılık ve tasarım serüvenlerini “mücevhertakı” da yoğunlaştırırken, vazgeçilmez bir “kimlik” aksesuarı olan süsleme nesnelerinin ortaya çıkış sürecindeki düşünsel boyutu da gündeme getiriyor.
Jean Daniel Lorieux
Vakko Koleksiyonları
Vakko, 1999koleksiyonunun tanıtımında yeni çağın özgün sanat tekniğini en iyi kullanan sanatçılardan Jean Daniel Lorieux ile bir çalışma yaptı. Paris’te çekilen bu fotoğraflar daha sonra sanatçı tarafından tuale aktarılmış. Çok özel bu çalışma sonucunda ortaya çıkan eserler, aralık ayı süresince Vakko Beyoğlu Sanat Galerisi’nde sergilendi.
İznik Vakfı
Yeni Nesil Çini Tasarımları
Klasik İznik çini sanatına yeni yorumlar getirmeyi amaçlayan İznik Vakfı, 1995 yılında üretimine başlanan, yeni nesil İznik çinilerini, mekân tasarımlarında mimari eleman olarak kullanıyor. İznik çinileri ile aynı özellikleri taşıyan bu seriye uygun olarak yeni desen ve formlar da geliştirilmiş. Klasik dönem İznik çinilerinin ruhunu yansıtan bu formlar pek çok mekânı süslüyor.
“ULUSLARARASI SİNEMA TARİH BULUŞMASI”
Tursak Vakfı ve Türkiye tş Bankası işbirliğiyle düzenlenen “2. Uluslararası Sinema Tarih Buluşması” 27 Aralık 6 Ocak tarihleri arasında gerçekleşecek. Dünyada iki yüzyılı ve iki kıtayı birleştiren tek festival, altı ana başlık altında düzenlenmiş: Türk Sineması ‘nda Osmanlılar, Uluslararası Yarışmalar. Ulusal Yarışmalar, Yüzyıla Bakışlar, Ustalara Saygı ve Yan Etkinlikler.
“Toprak ve Lif”
Galeri Apel’de düzenlenen “Toprak ve Lif” başlıklı sergi, toprak, cam ve lif gibi geleneksel malzemelerin plastik sanatlar çevresinde yorumlanmasını konu alıyor. Sergiye katılan sanatçılar: Canan Dağdelen, Gülsün Karamustafa, Handan Börüteçene, Nermin Kura, Selma Gürbüz, Suzy Hug Levy, Şeyma Reisoğlu Nalça, Yavus Tanyeli. Sergi tarihinin yılına rastlaması ise bir rastlantı değil. Bu zamanlamanın sebebi yüzyılda en eski malzemelerin, çağdaş anlamda görsel ve kuramsal olarak belirlenmesine dayanıyor.
Mavi beyaz porselenlerin en parlak dönemleri, Çin’de, Moğolların hüküm sürdüğü yıllar olarak kabul ediliyor. Bizde ise, Çin porselenlerinin etkisi XIV. yy. sonlarına dayanıyor. Bugün, özellikle Osmanlı Pazarı için özel olarak imal edilmiş, Kanqxi dönemi, muhteşem mavi beyaz porselenler Antik Palace’da sergileniyor ve satışa sunuluyor.
Bleu Blanc porselen,
Kanqxi dönemi, (1662 1722).
Sanat Üstüne Uşun TÜKEL Sanat Tarihçi
İktidar Şiddet ve Hiyerarşi Resimleri
Sanat ve Tasarım Fakültesi Haberler
İnsan vücudunda sanat Galeri – En son haber