Yanlış beslenme alışkanlıkları

37 yaşındaki Zeliha Özdemir, yeme alışkanlıklarından dolayı çocukluğundan beri kiloluymuş. Hareketsiz bir yaşam süren ve egzersiz yapmayan Zeliha’nın en sevdiği yiyeceklerse hamur işleri ve tatlıymış. Nadiren kahvaltı yapıyor, bazen hiç su içmediği günler oluyormuş. Hatta çoğu zaman günü tek öğünle geçiştiriyor, geri kalan öğünlerini abur cuburla tamamlıyormuş. Zaman zaman diyet yapmayı da deneyen Zeliha, “Bir dönem akşam 18.00’den sonra hiçbir şey yemiyordum ve ekmeği hayatımdan tamamen çıkarmıştım. Böylece 17 kilo verdim” diyor. Ancak kilo vermenin rahatlığıyla tekrar eski düzenine dönmüş ve kısa sürede verdiği kiloları fazlasıyla geri almış. 171 santim boyundaki Zeliha, 103 kiloya kadar çıkmış.

Değişim

Tartıda üçlü rakamları gördüğü ve artık yaşına uygun kıyafet bulamamaya başladığı zaman tekrar kilo vermeyi kafasına koyan Zeliha, bir diyetisyene gitmeye karar vermiş. Ancak oldukça uzun bir yasaklar listesi varmış ve bu diyet boyunca sevdiği yiyeceklerin hiçbirini yiyememiş. “Örneğin en çok sevdiğim çikolata, diyet planımda yoktu” diyor. Diyette olduğu için de sosyal yaşamdan uzaklaşmak zorunda kalmış çünkü dışarı çıktığında ne yiyeceğini bilemiyormuş. Bu diyetin sonucunda verdiği kiloları da hızla geri alan Zeliha, artık hayatında köklü değişimler yapması gerektiğini anlamış.

Yaşam Tarzı

Öncelikle kahvaltı yapma ve bol bol su içme alışkanlığını kazanmış. Bu süreçte Ankara’da bulunan Formeo Beslenme Eğitimi ve Diyet Danışma Merkezi diyetisyenlerinden Tuğçe Ergen’den destek almış. “Diyetisyenim her hafta bana isteklerim doğrultusunda bir diyet planı yazıyordu. Böylece hiç sıkılmadan ve karnım doyarak diyet yaptım” diyor. Günde üç ana, üç ara öğün yemeye ve beyaz ekmek yerine tahıllı ekmeği tercih etmeye başlamış.

Egzersize de ağırlık veren Zeliha, bir spor salonuna yazılmış. Artık haftada üç gün 30’ar dakikalık yürüyüşlerini hiç ihmal etmiyor ve spor salonundaki grup derslerine katılıyor.

Ödülü

Zeliha’nın şu anki kilosu, ortaokul yıllarındaki kilosuyla aynı: “Tartıda tekrar altılı rakamları görebileceğime inanmıyordum. Çevremdeki insanların övgü dolu yorumları beni çok mutlu ediyor” diyor. “Artık kilomu gizlemek için değil, bedenime, ruhuma hitap eden kıyafetleri büyük bir keyifle seçip alabiliyorum. Artık kendimi daha çok seviyorum.”

Zeliha’nın Tavsiyeleri

Tatlı krizini yen.

Kahvaltıyı ve ara öğünleri asla atlama. Ayrıca bol bol su iç.

Uzman desteği al:

Diyetin kişiye özel olduğunu unutma. Gerçekten sağlıklı ve kalıcı kilo vermek istiyorsan mutlaka uzman desteği al.

Egzersizi unutma: Hayatına mutlaka egzersizi ekle.

Ne Kadar Yemelisin?

Gereğinden fazla yemek, gereğinden fazla kalori almak demek. Kritik soru şu: Bir porsiyon aslında ne kadar?

Tofu

Sağlıklı bir servis (110 gr) yaklaşık birel sabunu kadar olmalı. 145 kalori/9 gr yağ/ 16 gr protein

Kimileri bu miktarın birbuçuk katı fazla yer.

Bir çok sebze bende gaz yapıyor ve şişkinlik hissediyorum. Bunu önlemenin yoluvar mı?

Çiğ sebzeler yerine hafif haşlanmış, fırınlanmış ya da ızgara edilmiş sebzeleri tüketmelisin. Bununla birlikte kurubaklagiller, brokoli, lahana, Brüksel lahanası, meyveler, şeker alkolü içeren besinler ve gazlı içeceklere dikkat et. Ara öğünlerinde kefir ya da yoğurt gibi probiyotiklerden zengin besinler tüket veya probiyotik kapsüllerden faydalan. Ayrıca mide ve bağırsaklarda oluşan gaz, şişkinlik ve hazımsızlık gibi sorunlaraşırı yemeye, besinleri iyi çiğnememeye, hızlı yemeye ve çok yağlı yemeye bağlı olarak da gelişebiliyor.

Bitter çikolata sevmiyorum, sütlü çok mu zararlı? Yediğimde nasıl telafi edebilirim?

Çikolatanın hammaddesi olan kakao, kalbin, damarların, metabolizman ve bedenin için çok faydalı. Özellikle kakao oranı yüzde 75 ve üzeri olduğunda tam birantioksidan besin hâline geliyor. Ancak tüketmekten gerçekten hoşlanmıyorsan, 30 gram bitter çikolata tüketmek yerine 20 gram sütlü çikolatayı tercih edebilirsin. Yine de sütlü çikolatanın içindeki doymuş yağın daha yüksek olduğunu unutmamalısın.

Bu da kalp-damar sağlığı problemi yaşayan bireyler için hem kolesterol, hem trigliserit açısından riskli olabilir.
Yanlış Beslenme Alışkanlıkları Nelerdir – Kafekadinca.com 3KModa

Yanlış beslenme alışkanlıkları Resimleri




Yanlış beslenme alışkanlıkları

Yorum Yaz