Emlakçılar, yıllardır aromaterapinin faydalarından bihaberler. Bir evi bir an önce elden çıkarmak mı istiyorsunuz? Evi potansiyel müşterilere gösterirken, fırından yeni çıkmış kurabiye kokusunun evi doldurmasını sağlayın. Bu ılık koku, müşterilere çocukluklarının geçtiği yerleri hatırlatacak ve evi benimsemelerini kolaylaştıracaktır. Sonrasında evi satacağınızdan emin olabilirsiniz.
Son zamanlarda, popüler bir tedavi yöntemi olarak birçok insanın ilgi odağı haline gelen Aromaterapi, aslında uzun bir geçmişe sahiptir. Yüzyıllar boyunca, dini törenlerde tütsü, ayinlerin bir parçası olarak kullanıldı. On birinci yüzyılda doktorlar, hastalıkları iyileştirmek ve önlemek için özel yağlara, bitki özlerine başvurdular.
Atalarımızın yüzyıllardır başvurduğu bitki kokularının şifalarını,aştırmacılar sayesinde son yıllarda neyse ki yeniden keşfedebildik. Bitki kokuları beyin dalgalarımızı değiştirerek ruh halimizin derinden etkileyebilme özelliğine sahiptir. Kokular, uyarıcı, sakinleştirici veya neşelendirici olabilir. Bağışıklık sistemimizi bile etkileyebilirler. Bilim adamları uzunca bir süredir beynin farklı bölümlerini uyaran ve harekete geçiren kokular üzerinde çalışmaktadırlar. Örneğin, portakal, yasemin ve gül sakinleştirici ve huzur verici bir etki yaratırken, biberiye ve karabiber yağı insanı uyarır ve enerji ihtiyacını arttırır.
Fırından yükselen sıcak kurabiye kokusunun veya yemyeşil bir çayırın uzun zamandır aklınıza gelmeyen hatıraları nasıl bir anda aklınıza düşürdüğünü hiç merak ettiniz mi? Burun boşluğunun üst kısmındaki koku sinirleri, beynin duygu merkezi ve hatıra deposu olan limbik sistemi harekete geçirir ve böylece uzun zamandır bilinç üstüne çıkmayı bekleyen hatıralar, algıladığınız kokular sayesinde yeniden gözünüzde canlanır. Limbik sistem, aynı zamanda kalp atışını, kan basıncını, nefesi, hafızayı, stres seviyesini ve hormon dengesini beyinde kontrol eden sistemlerle birlikte çalışır. Kokuların beyin dalgaları ve sistemleri üzerindeki tüm bu etkilerinden ötürü günümüzde birçok sağlık pratisyeni aromaterapinin faydalarından yararlanmaktadır.
Bitki yağlarının faydaları açıkçası saymakla bitmez. Örneğin, şıklaştırıcı ve antiseptik özellikleri sayesindeki vücuttaki kesik ve sıyrıkların üzerinde bakteri oluşumunu önlerler. Aynı zamanda kuru ve yıpranmış ciltleri nemlendirmeye de birebirdir.
Ancak eğer aromaterapi hakkında yeterli bilgiye sahip değilseniz, bu bitki yağlarını derinize uygularken tedbiri asla elden bırakmayın. Yağlar oldukça güçlü ve yoğun olduğu için kullanılmadan önce mutlaka su ile karıştırılmalıdır. Yoksa hassas ve çilli derilerde alerjiye yol açabilirler. Bir bitki yağını tüm vücudunuza uygulamadan önce derinizde test edin. Yağı ufak bir alana sürüp yıkamadan yirmi dört saat derinizde bekletin. Eğer derinizde kızarıklığa veya kaşıntıya yol açmadıysa, yağı kullanabilirsiniz. Ancak hamileyseniz, her türlü bitkisel yağdan kaçının.
Birçok eczanede bitki yağı bulabilirsiniz. Ancak bu yağlar, oldukça maliyetlidir. Bu nedenle isterseniz, bitkileri, çiçekleri ve bitki köklerini 1015 gün votkanın içinde bekleterek veya alkol ile ovarak kendi bitki yağınızı elde edebilirsiniz. Sonrasında elde ettiğiniz az miktardaki bitki yağını ufak bir şişede saklayıp, istediğiniz zaman vücudunuza uygulayabilirsiniz. Yaygın olarak kullanılan bitki özlerini ve bu özlerin nasıl kullanılacağını öğrenmek için aşağıdaki listeyi gözden geçiriniz.
Fesleğen: Fesleğen, moral yükseltici ve ferahlatıcı etkileri dolayısıyla birçok bitkisel tarifte yer alır. Cildi eş zamanlı olarak soğutur ve ılıtır. Bu nedenle, banyo esnasında fesleğen kullanımı, Ayurveda tıbbında oldukça yaygındır. Fesleğen, aynı zamanda böceksavar olarak da kullanılabilir.
Karabiber: Karabiberle ilk temasınız sizi hapşırtabilir; ancak sonrasında karabiber enerji seviyenizi yükseltmeye birebirdir. Olgunlaşmamış karabiber meyvesinden elde edilir.
Sedir ağacı: Elbise dolaplarının ve çekmecelerin hoş kokması için çoğunlukla kullanılan sedir ağacı, beyni hafifleten ve rahatlatan hoş bir kokuya sahiptir. Kaşıntılı deriyi iyileştirmek ve yağlı cildi sıkılaştırmak için de kullanılır.
Narenciye yağları: İşinizde yorgun argın eve döndüğünüzde, bir sprey yardımıyla bulunduğunuz odaya narenciye özü sıkın. Narenciye yağları ortamın atmosferini yumuşatıp, yorgunluğunuzu unutmanıza yardımcı olur.
Misk adaçayı: Depresyonla, regl ağrılarıyla ve regl öncesi sendromuyla savaşmaya birebirdir. Havaya sıkarak veya masaj yağı olarak kullanarak, vücudunuzu gevşetip, rahatlatabilirsiniz.
Okaliptüs: Göğse sürülerek veya öksürük pastili olarak kullanılarak, soğuk algınlığı ve grip tedavisinde kullanılır. Aromate rapi tedavisinde sıkılıkla kullanılan bir antiviral ve balgam sök türücüdür.
Çiçek yağları: Çiçekler, güzel görüntüleriyle göze, hoş kokularıyla ise burna hitap eder. Çiçek yağları strese birebirdir. Bitki özleri arasında insanlar tarafından en fazla çiçekler tercih edilir. Yaygın olarak etrafınızda gördüğünüz çiçeklerin yanı sıra, varlığından bihaber olduğunuz egzotik çiçeklerin de büyüsünü keşfetmekten geri kalmayın.
Sardunya çiçeği: Sardunya çiçeği yağı cildi rahatlatır ve yumuşatır. Aynı zamanda virüslere ve mantar oluşumuna karşı da iyi biri tedavi yöntemidir.
Lavanta: Lavanta yağının en şifalı ve etkili çiçek yağı olduğu aşikârdır. Hastanelerin yoğun çalışma ünitelerindeki araştırmacıların bulgularına göre, lavanta özü, stresle başa çıkar ve morali yükseltir. Aynı zamanda ufak yanık, kesik, zedeleme ve böcek ısırığı vakalarında antiseptik olarak kullanılabilir. Ester içermesi dolayısıyla, yatıştırıcı etkisi vardır. Yatak çarşafınıza birkaç damla lavanta özü damlatarak uykusuz kaldığınız gecelere son verebilirsiniz.
Mandalina: Mandalina özü, öfkeyi yatıştırmasıyla ve morali yükseltmesiyle ünlüdür.
Silhat: Bu yakıcı ve baharatlı bitki esansı, beyni rahatlamaya ve sakinleştirmeye birebirdir. Afrodizyak olarak da işe yaradığı halk arasında söylenir.
Nane: Nane, soğuk algınlığını, gribi ve burun akıntısını tedavi etmek için sıklıkla kullanılır. Birkaç damla nane özünü sıcak suya damlatıp, buharını içinize çekin. Nane, aynı zamanda beyin için iyi bir uyarıcıdır.
Gül: Bir Aromaterapi klasiği olan gül yağı, stresi atmak ve morali yükseltmek için sıklıkla kullanılır.
Biberiye: Akdeniz mutfağının vazgeçilmezidir. Gergin sinirleri ve öfkeyi yatıştırmaya birebirdir.
Sandal ağacı: Sandal ağacı yağı, bağışıklık sistemini geliştirir ve antiseptik özellikler içerir.
Çay ağacı: Çay ağacı yağı, yanıklara, uçuğa ve ayak mantarına iyi gelen bir tür antiseptiktir.
Ylang ylang: En egzotik çiçek özlerinden biri olan ylang ylang yağı, vücudu fiziksel ve ruhsal olarak yatıştırabilmesiyle bilinir.