Hangi ev eşyası nasıl temizlenir?

Dekorasyon

EV EŞYASI : Gümüş Takımlar

Gümüş eşyayı temizlemek için, bir şişe mantarı kullanmak yeter. Her tarafı ovabilmek için de mantarı sivriltebilirsiniz.

Gümüş çatal, kaşık ve bıçaklarınızı, içinde patates kaynamış suda yıkayın.

Bu iki usul çok kolay ve ucuzdur.

Gümüşlerin kararmasına nasıl engel olmalı Evde döner kapaklı kavanozunuz varsa yemek takımlarınızı bunun içine koyun, daha az kararırlar. Gümüş, havayla ne kadar az temas ederse o kadar az kararır.

Biraz, içilebilir alkolle ıslatılmış kurum, yumurtanın gümüş takımlar üzerinde bıraktığı kara lekeleri çıkarır.

Süpürgeleri nasıl temizlemeli Tellerine zarar vermeksizin süpürgeleri temizlemek için onları sıcak sabunlu suya batırmak, sonra silkeleyip başaşağı koymak yetişir. Eğer süpürgelerinizin hep sert kalmasını isterseniz, onları yere koymayıp bir yere asm.

Çok yumuşamış fırçaları sertleştirmek için Fırçalar çoğu zaman yumuşar. Fırçanın kıllarını amonyak içinde ıslatıp ya gölge bir yerde veya sıcak bir odada kurutun. Fırçanız eski sertliğini kazanır.

Bir başka usul de şudur: Fırçanın kıllarını veya tüylerini kuvvetli bir sirke ile doldurulmuş bulunan bir kaba batırın. Sonra fırçayı veya tüylerin üzerinde kurutun. Tabii daha önce fırçayı temizlemeyi unutmayın.

Ağaç eşyaları temizlemek için Ellerinizin, beyaz veya açık gri ye boyanmış kapı veya tahta eşyalar üzerinde nasıl kötü izler bıraktığını bilirsiniz. Tahta eşyalarınız böyle lekelendiği zaman başka hiç bir şeye ihtiyaç yoktur : Çiğ bir patatesi ikiye kesin ve lekeli yerlere hafifçe sürtün. Lekeler hemen yok olacak ve eşya eski durumuna gelecektir.

indirTahta eşyayı temizlemek için, iki çorba kaşığı çayı kaynar su içine atın, su soğuduktan sonra, renkli kapı veya tahta eşyayı bir sünger yardımıyla bu su ile yıkayın ve yumuşak bir bezle kurulayın.

Boyalı veya halı kaplı duvarlan temizlemek Yumuşak bir bez kullanın ve daima dairesel hareketlerle silin, böylece tozun tekrar yüzeye yayılmasını önlemiş olursunuz.

Renkli yıkanabilen kağıtlar Normal renkli duvar kâğıtlarını yıkamak mümkün değildir. Oysa aşağıdaki usulle bir kâğıdı yıkanabilir yapmak çok basittir. 2 ölçek boraks ile 2 ölçek shellac’ı, 24 ölçek suda eritin. İyice karıştırdıktan sonra sıkı dokunmuş bir kumaştan geçirin. Elde ettiğiniz sıvıyı, bir sünger ya da fırça ile kâğıdın üzerine sürün. İyice kurutun ve yüzeyi iyice parlıyana kadar yumuşak bir fırça ile parlatın.

Az masraflı bir temizleyici Beyaza boyanmış kapı, pencere, çerçeve ve benzeri tahta şeyleri temizlemek için işte size iyi bir usul: Birkaç tane soğanı, iyice yumuşayana dek bir tencerede kaynatın. Boşaltın ve temizliyeeeğiniz yerlere sürün bir bezle. Boyanın eski parlaklığını kazanabilmesi için pek çok ovmanız gerekmiyecektir.

Lake tepsiler Lake eşyayı temizlemek için keten yağı ile aynı ölçüde terebantin esansı karıştırılıp kuvvetle karıştırılır. Yumuşak bir bez bu karışma batırılarak tepsi silinir. Kurumağa bırakılır, sonra parke cilâsı sürülür. îyice kuruduktan sonra da yünlü bezle parlatılır.

Bir başka yolu da şudur: Keten yağma batırılan bez, una daldırılır ve bununla her leke yavaş yavaş silinir, sonra fanila parçası ile ovulur.

Cam tepsiler Bir kâseye, içine bir kahve kaşığı sirke karıştırılmış bir bardak su konur. İçerisine iki çorba kaşığı tebeşir tozu katılarak bu karışıma tüysüz bez batırılır ve tepsi silinir, sonra başka temiz bezle ovulur.

Gümüş karışımı madenden yapılan tepsiler iki kaşık tebeşir tozu, koyu ipo sülfit eriyiği ile karıştırılır ve macun yapılır, temiz bezle bu sıvıdan alınarak tepsi ovulur. Bir başka bez veya deri ile tekrar ovulur. Oyuk kısımlar için fırça kullanılmalıdır.

Nikel tepsiler 200 Gr. kaynar su içine 20 gr. rendelenmiş iyi cins sabun konur. 20 gr. alkol eklenir. Karışım dümdüz olunca içine 40 gr. amonyak, 80 gr. tebeşir tozu katılır. Bu karışım nikel karışık veya sadece nikel eşya temizliği için mükemmeldir.

Mantar kapaklar:

Mantar kapakları saklayın, çünkü bazı temizleme işlerinde çok yararlıdırlar. Çoğu zaman, bir kuru mantar kapak ile, tahta eşyalar veya renkli duvar kâğıtları üzerindeki lekeleri çıkarabilirsiniz.

Eğer şişe mantarı biraz büyükse Eğer bir şişeyi kapatmak istiyorsanız ve mantar büyük geliyorsa, bir süre kaynar suya batırın; mantar küçülür.

Kristal şişe kapaklan:

Sıkışmış cam kapakları çıkarmak için, yünlü bir kumaşı kaynar suya batırıp, şişenin ağzına dolayın sıkıca. Birkaç dakika sonra, kapak çıkarılabilir. Cam kapaklar ayrıca, zeytinyğı, sürülerek de çıkarılabilir. Şişeyi ateşe yaklaştırıp, hafif vurun; çok geçmeden kapak çıkar.

Şise kapaklarını yeniden kullanın :

Eğer biraz dikkat ederseniz bira, likör v.s.’nin başlıkları yeniden kullanılabilir. Şişeyi açarken kapağın üstüne bir yirmibeş kuruşluk yerleştirin; böylece kapağın bükülmesini önlersiniz. Deneyin bakın.

Su ve kahve kaplan

Su sert ise, su kaynattığınız kapta bir kireç tabakası toplanır. Kabın içine yumurta kabukları koyup bırakın bir süre, kireç yok olur.

Kahve yaptığınız kaplardaki kireç lekeleri ile kahve lekelerini de tuz çıkarır.

Şişenin yıkanması:

Çok ufak ufak kesilmiş kâğıtları şişeye doldurun. Şişeye dörtte bir oranında su koyup, hızla çalkalayın. Şişe çabucak temizlenir.

Süt şişelerini temizlemek için :

Çay yaprakları tam bu iş içindir. Sıcak veya soğuk suyla birlikte şişenin içine atarsanız, temizleniverir.

Sürahileri temizlemek için :

Sürahi ve boğazı dar başka kapları temizlemek için, mantarı küçük parçalara bölüp, bol sabunlu bir suyla birlikte kabın içine koyun. İyice çalkalarsanız, kap temizlenir.

Mum ve şamdanlar:

Şamdanların akmasına engel olmak için, onu normal saydam cilâ ile cilâlayın; böyle yandıkları zaman örtü veya başka bir yere akmasını önlemiş olursunuz.

Mum çok kalınsa :

Eğer mumun dibi, şamdana girmiyecek kadar kalınsa, sıcak suya daldırıp inceltene kadar bırakın. Çok kolay ve temiz bir yoldur

Şamdanı ayarlamak :

Bir şamdandaki mumu daha yavaş yavaş yakmak için, alev ipinin çevresine tuz dökün. Daha yavaş ve daha düzgün bir ışık elde edersiniz.

Sigara Dumanına karşı:

Çoğu zaman, ve özellikle kâğıt oyunları sırasında, odanın sigara ve pipo dumanıyla dolması işten bile değildir. Bu takdirde masa veya başka bir yerde, birkaç şamdan yakın; birkaç dakika sonra duman hemen tamamen yok olur ve sizi rahatsız etmez artık.

Yumurta lekesi:

Yumurta lekesi olmuş kaşıkları tuzla temizleyip parlatabilirsiniz.

Kemik saplı takımlar:

Kemik, fildişi veya kakma saplı çatal, kaşık, bıçağı sakın sıcak suya sokmayın. Islak bir bezle temizleyin.

Kemik ve fildişini nasıl temizlemeli:

Un ile limon suyunu karıştırıp bir hamur yapın. Kemik ve fildişi sap üzerine sürün, kuruduktan sonra yıkayıp parlatın.

Buzlar:

Kışın, bir bezin üstüne tuz koyup camları bununla silerseniz, buzları çabuk erir.

Camenkanlar üzerindeki boyaları çıkartmak için :

En iyi, şey, bir jilettir. Bir küçük sap alıp takarsanız jilete, hem bir sürü başka işe daha yarar, meselâ dikişleri sökmek gibi…

Cemakân ve camların temizlenmesi:

Cemekân ve camlar hafif alkollü suya batırılmış bez ile gayet güzel temizlenir. Bundan sonra temiz ve yumuşak bir bezle kurularsınız.

Ayni sonucu önce ıslak gazete ile silip, sonra kuru gazete ile kurulamakla da elde edebilirsiniz.

BULAŞIK TELİ :

Bulaşık teli bugün, gerek mutfakta, gerek başka yerde bir çok işe yaramaktadır. Bir şeyi ovmak için, bulaşık telini elinizle veya parmaklarınızla tutarsanız kendinizi yaralama tehlikesi her an vardır. Eğer evinizde, bastonların kaymaması için takılan kauçuk uçlardan varsa ( telin bir kısmını bu kauçuk uca sokup, öteki kısmını dı şarda bırakın. Kolayca elde ettiğiniz bu tel taşıyıcı yardımıyla herşe yi daha kolay ovabilirsiniz.

Bu kauçuk başlık yerine, eski bir lâstik topun bir parçası da kullanüabilir.

Yorum Yaz