Mobilya bakımı nasıl yapılır?

Dekorasyon

MOBİLYALAR (GENEL BAKIMI)

Cilâdan önce :

Genellikle, sıcak suya batırılmış bir bezle mobilyaları, cilâdan

önce silmenin, bunlara sonradan parmak izi bırakmıyan bir parlaklık vereceğini pek çok kimse bilmez.

Mobilyaları parlatmak için :

Bu iş için en iyisi bir kadife parçasıdır. Bunlar hiç bir iz bırakmaz çünkü ayrıca, eski ipek çorapları söküp bir araya dikerseniz, bu da işinize yarıyabilir.

Mobilyaları parlatmak için yağ :

İşte size az masraflı ve pek güzel bir formül: 2 kaşık zeytinyağı, 4 kaşık az sert sirke, 3 kaşık da terebantin esansını iyice karıştırın. Bu karışım yatak elbise dolabı gibi, büyük yüzlü mobilyaları parlatmak için birebirdir.

Cilâlı mobilyalar için:

Mobilyaların cilâsı çok hassastır. Masanın üzerine sıcak bir şey koysanız, kazara mobilyanın üzerine sıcak su dökülse alın size koca bir leke.

Eşit ölçüde terebantin ile keten yağını karıştırıp bu işi kendimiz yapmaya çalışalım. Bu karışıma yumuşak bir bez bastırıp, bozulan yüzeyi ovalım. Gerçi uzun zaman ve sıkıcı bir ovmak gerekir, ama bundan sonra da mobilyanın eski parlaklığına kavuşmaması imkânsızdır.

Mobilyadaki iz ve lekeler :

Eğer cilâlı bir mobilya üzerine alkol veya parfüm dökerseniz, hemen damlıyan sıvıyı içirin ve kuru parmağınızın ucu ile mobilyanın o kısmını iyice ovup yağ sürün.

Sıcak tabak izi :

Bu izleri yoketmek için, terebantin sürüp, kaynamış keten yağıyla ovun. Sonra da, temiz bir bezle cilâlaym.

Su lekeleri :

indir (1)İnce kaplama mobilyalardaki su lekelerini, sıcak sirkeye batırılmış bir bezle, arkasından da kâfuru suyuna batırılmış bir bezle silerek çıkarabilirsiniz. C’ilâlı mobilyalar için ise, amonyaklı su kullanın, sonra da mobilya cilâsı sürün.

Piyano veya başka akaju ya da ceviz mobilyalar üzerinde beliren esmerimsi tabakayı, meselâ bir litre suya bir çorba kaşığı sirke katılarak elde edilen sıvıyı bir gazlı bezle silerseniz, çıkar. Gazlı bezi elden geldiğince yayın ve mobilyanın yüzeyine hafifçe sürün. Sonra, kuru bir başka gazlı bezle kurulayın.

Boyalı veya emaye mobilyalar üzerindeki su lekelerini; yumuşak bir fanila ve çok ince tebeşir tozu kullanarak çıkarabilirsiniz. Mobilyaların üzerine kâğıt yapışırsa, kâğıdın üzerine birkaç damla yağ döküp yumuşak bir bezle ovun.

Mobilyalardaki çizik ve lekeler :

Ufak çizik ve lekeleri gidermek için, çoğu zaman, gaza batırılmış bir bez yeter. Eğer çizikler derinse, biraz mum eritip, şurup kıvamına gelene kadar terebantin katm içine. İpekli bir kumaşla bunu çiziklerin üstüne sürüp, sonra kadife ya da pelur ile parlatın.

Cilâlı mobilyalar üzerindeki çizikler, mobilyanın değerini düşürür. Eğer mobilyanız ceviz, akaju ve koyu meşe kaplıysa şu formülü deneyin: Küçük bir fırça yardımıyla, çiziklerin veya başka izlerin üs tüne tentirdiyot sürün. Bunu yapmakla, izlerin daha az göze çarpma smı veya hiç çarpmamasını sağlamış olursunuz.

Bir başka usul de şudur: Cilâlı yüzeyi, metilik alkole batırılmış bir bezle, sonra ince bir bulaşık teli ile ovup, mobilya cilâsı sürün.

Mobilya tekerlekleri :

Eğer mobilyalarınızın ayaklarındaki küçük tekerleklerin gürültüsüz ve döşemeyi çizmeden dönmesini isterseniz, bunların üzerine, elektrikçilerin kullandığı izolebanttan bir iki kat sarm.

Masanızı korumak için :

Dantel masa Örtünüzün altına, kahverengi çuha serin. Çuha aşağı yukarı masanın renginde olduğundan masa örtüsünün işlemelerini ortaya çıkarır ve masanızı da, dökülecek çay kahve ve sıcak tabaklara karşı korur.

Yemek masanızı beyazlatmak için, yıkadıktan sonra tuzla ovun.

Kumaş kaplı sandalyeler :

Bir tas kaynar su içine, iki çay kaşığı amonyak koyun. Suyu kaynatırken içine kepek attıysanız daha iyidir. Elde ettiğiniz bu karışım, kumaş kaplı sandalyelerinizi ve koltuklarınızı çabuk ve kolay temizler.

Deri sandalyeleri nasıl temizlemeli.

İki üç yumurta akını iyice dövdükten sonra, sandalyelerin derisi üzerine yumuşak bir fanila ile sürüp ovun.

Eğer sandalyenin derisi siyah ise, yumurta akının içine kurum veya hayvan karası katabilirsiniz.

ÖRTÜLER MUMLU MUŞAMBALAR : Örtünüzü korumak için :

Akşam yemeği veriyorsanız ve dâvetlilerin küçük çocuğu varsa, küçüklerin tabaklarının altına, masa örtüsünün üstüne beyaz mumlu kâğıt yayın. Bu kâğıt göze çarpmıyacak veya çok az çarpacak çocukların ana babaları almmıyacak siz de güzel masa örtünüzü kurtarmış olacaksınız.

Mumlu muşambaların yıkanması :

Sadece sıcak su veya süt ve su kullanın; sakın fırça ve sabun kullanmayın. Geniş bir yere yayıp temiz bir fanila ile yıkayın. Sonra kuru bir fanila veya yünlü bir bez ile iyice kurulayın. Ayrıca zaman zaman mumlu muşanbanıza yeniden bir kat mum sürüp yumuşak bir bezle parlatın. Ömrünü uzatmış olursunuz.

Eğer mumlu bir muşambayı uzun zaman masanıza serecekseniz muşambanın altına bir kat kalın ambalâj kâğıdı serin. Böylece muşambanın yarılmasına engel olup ömrünü uzatırsınız.

Mumlu muşanbanızın uzun zaman gitmesini ve parlaklığını korumasını istiyorsanız zaman zaman yeniden mumlayın; sonra yün ve ya başka yumuşak bir beze sarılmış bir ütüyle ütüleyip parlatın.

Yorum Yaz