Lazer, elektrik enerjisinin ışık enerjisine çevrilmesidir. Lazer teorisi (Theory of stimulated emission of radiation) 1917’de Einstein tarafından ileri sürülmüştür. Lazer bir ışık olarak tanımlanmaktadır; ancak insan gözü 400 (ultraviolekızıl ötesi) 700 (infrared) nanometrelik ışığı algılayabilmektedir. Tıpta kullanılan lazerlerden Excimer, gözle görülemeyen ultraviole ışık, Karbondioksid ve Erbium YAG lazer ise infrared ışık oluşturmaktadırlar.
Normal ışık pek çok dalga boyunda ışınlardan oluştuğundan pek çok yönlere dağılmaktadır. Ancak lazer ise bir tek dalga boyuna sahip ışınlardan oluştuğundan istenilen yere, istenilen şekillerde uygulanabilmektedir. Bu özelliğinden dolayı Salvador Dali tarafından iyileştiren ışık olarak tasvir edilmiştir.
Lazer ışığı belli dokulara özeldir. Lazer ışığı vücuda tutulduğunda direkt olarak dokuyu geçer, dokudan yansır ya da dokular tarafından emilir. Dokular homojen yapıda olmadığından değişik dokular, değişik lazer ışınlarını tutmaktadırlar. Lazer ışığını emen dokularda ısı oluşmakta ve lazer, etkisini bu şekilde göstermektedir. Değişik lazer tipleri deriye değişik oranlarda girebilir.
Vücut tüylerinin fazla olması özellikle bayanlarda psikolojik olarak rahatsız edici bir durumdur. Pek çok bayan hatta erkekler, vücutlarının belli bölgelerinde olan istenmeyen tüylerden kurtulmak istemektedirler. Günümüzde bu konuyla ilgili birçok yöntem geliştirilmiş olmasına rağmen tam veya kesin bir çözüm getirilememiştir.
Tarihte pek çok yöntem uygulanmıştır. Uygulanan yöntemler elle koparma, tıraş etme, parafin uygulama, kimyasal depilatörler, renklerini açmak şeklinde olmuştur. Bu yöntemlerin tümünde çözümler geçicidir. Elektroliz (iğne epilasyonu) yöntemi ile % 1580 oranında başarı sağlanabilmekte; ancak hafif ya da orta derecede ağrı, iz kalması ve renk değişikliği gibi sorunlarla karşılaşılabilinmektedir.
Lazer epilasyon ise epilasyon yöntemlerinin en yenisidir. Lazer, kıl köklerinde kontrollü hasar yapmaktadır. Isı ile karşılaştıklarında kıl kökleri, yeniden kıl yapmamaktadır. En iyi sonucu alabilmek için 3 yıl içerisinde 46 seans uygulamaya gerek duyulmaktadır. Uygulamadan sonra 3 ay içerisinde yeniden kıllarda büyüme görülmektedir. Ancak daha ince ve açık renkli olmaktadırlar. Altı uygulamadan sonra büyümenin durduğu ileri sürülmektedir; fakat bir beklenti olmamalıdır.
Lazer tipleri
1. Gaz ortamlı olanlar
• Karbondioksid
• Argon
• Krypton
2. Katı ortamlı olanlar
• Nd YAG
• Erbium YAG
• Ruby
3. Sıvı ortamlı olanlar
• Rhodamine
Uzun palslı Rubi (ruby) lazer (694 nanometre):
Kıl köklerindeki renk hücrelerini hedef alarak etkili olmaktadır. Sürenin uzun oiması kıl köklerinin daha fazla hasarlanmasına neden olmaktadır. Derinin soğutulması ile deri üst kısmının etkilenmemesi sağlanmaktadır. Epilasyon yapılan yerlerde bir daha kıl çıkmaması olasılığı % 25 olduğu ileri sürülmektedir. Ancak uygulanan bölgede esmer kişilerde deri renginde değişme (azalma ya da artma) olabilir.
Uzun palslı Alexandrite lazer (755 nanometre):
Pals süresi ayarlanabilmektedir. Bu dalga boyunda kıl köklerindeki renk hücrelerine etki oldukça fazladır. NdYAG dalga boyu pigment değişikliğinde daha az risk faktörü taşır. Bu şekilde yapılan epilasyonda kılların yeniden büyümesinin 6 ay kadar geciktiği gösterilmiştir. Bu sistemin avantajı tedavinin hızlı olmasıdır. Yine bu yöntemde de esmer olanlarda deride renk değişiklikleri görülebilir.
Diode lazer (800 nanometre):
Uzun süreli sonuçlarının daha iyi olduğu ileri sürülmektedir.
Flashiamp Pals Dye Lazer (585 nanometre)
Damar genişlemeleri için kullanılmaktadır. Yara ya da ameliyat izlerinin deriden aşırı kabarık olduğu durumlarda da kullanılabilmektedir.
Qswitched Nd YAG Laser (1064 nm):
1064 nanometredir. Çok kısa pals süresi vardır. Geniş alanlara kısa sürede uygulanmasına izin vermektedir. Dalga boyunun büyük olması koyu tenli kişilerde uygulanabilirliğini kolaylaştırmaktadır.
Palslı, Noncoherent Genişbandlı Işık Kaynağı
Yüksek palslı lazer olmayan ışık kaynağı (EpiLight) yakın zamanda epilasyon için kullanıma girmiştir. Işık kaynağına uygun filtreler konularak, dalga boyları 5901200 nanometre boyutlarına getirilir. Kullanılan filtrelerle kısa dalga boyları ortadan kaldırılır ve uzun dalga boyları kalır. Pals süreleri 2,57 milisaniyedir.
Mikrodalgalı Sistem
Tüm deri tiplerinde ve vücudun (yüz dışında) her yerinde kullanılabilmektedir.
Uygulama sonrası işlemler
• Buz uygulaması ağrı ve şişliği azaltır.
• Koruyucu olarak antibiyotik ve antiviral ilaçların verilmesi gerekebilir.
• Eğer deride yüzeysel yaralanma varsa deri kremleri kullanmak gerekebilir.