GÜNÜMÜZÜN OFİSTE CENTİLMEN, DOĞADA MACERACI, SOKAKTA HAVALI ERKEKLERİNE YAKIŞIR; ÇOK YÖNLÜ OTOMOBİL PACE, MERCEK ALTINDA.
Biz çocukken otomobil kartları vardı.
Az teknolojili çocukluğumuzun büyük eğlencelerinden biriydi bunlar. Sokaklarda Pokemon avlamak ya da iPad’den bir şeyler izlemek gibi lükslerimiz henüz olmadığından, elimizde üzerinde çeşitli otomobillerin fotoğrafları ve teknik özellikleri yazılı bir deste kart ile günler su gibi akıp giderdi. Başlamadan önce bir teknik özellik seçilir ve herkes elindeki en güçlü aracı ortaya koyardı. Kazanan kartları toplarken, kaybedenler türlü cezalara maruz kalırlardı. Hayat rekabetiyle erken tanıştığımız dönemlerdi. En büyük tartışma otomobil tiplerinden çıkardı. Motor gücü fazla olan yener. ama spor arabaları ayırın” gibi cümlelerle ilk başta otomobillerin tip ayrımları yapılırdı. Keza hiçbir SUV ya da kamyonetin spor bir otomobil ile başa çıkamayacağı baştan bilinirdi. Ama onlar da ağırlık, tork gibi konularda diğer türlere sağlı sollu girişirdi.
Devir değişti, oyunlar farklılaştı, otomobiller evrildi. Aynı bizler gibi… Eskiden Şu adam şöyledir. öbürü böyledir” gibi net cümlelerle birbirimizi anlatabilirken, artık herkes her şey oldu, her konudan anlar oldu. Yaşam şekilleri de birbirine girdi, kravatını söken kendini dağlara vurdu, en paspal giyinenimizin kapısını şoförü açtı. Durum böyle olunca bize sürekli uyum sağlayacak yol arkadaşları gerekti.
Akıllara kalite algısıyla kazınmış Jaguar’ın bu konudaki ilk hamlesi Jaguar Pace ile gerçekleşti. Her role giren adama, her durumda eşlik eden otomobil.
Geçenlerde Kosifler Oto vasıtasıyla test etme imkanı bulduğum bu canavarı kullanırken aklıma bu kart oyunları geldi. İskambil destesinde olduğu gibi o zamanlarda elimizde bir Jaguar Pace jokeri olsaydı kartlarla kapışırken kimse karşımızda duramazdı.
CX17 konsept SUV modelinin tasarımını esas alan bu salon beyefendisi, dinamik görünümüyle göze çarpıyor. Farklı donanım ve motor seçenekleriyle otomobil tutkunlarıyla buluşan Pace. 180.240.300.340 ve 380 beygir olmak üzere toplamda beş farklı güç üretebilen motor seçeneğiyle birlikte sunuluyor. 380 beygir güç üreten model saatte 100 kilometre hıza 5.1 saniyede çıkıyor. İşte tam da bunu diyorum, arazi kabiliyetleri olan ve 5.1 saniyede ivmelenen bir garip araçtan bahsediyoruz.
Dış görünümden başlamak gerekirse, son zamanlarda birçok lüks modelin kullandığı kapı altı logo aydınlatması Jaguar Pace’te
de gözüme ilk çarpan şeylerden biri oldu.. Kaldırımda beliren lazer Jaguar logosu çok havalı bir görüntü. Henüz standartlaşmadığından. aracı ilk kez görecek biriyle Pace’e doğru ilerlerken yürüyüşünüz ufaktan James Bond’laşıyor. Işığı fark eden dostunuzun yanında çok sıradan bir şeymiş gibi yapıyor. Pace’in ilk havasını atmış oluyorsunuz. İç hacim oldukça yeterli, malzeme kalitesi açık açık ”Bu bir Jaguar diyor. 12.3 inç dijital gösterge paneli ve 8 inç dokunmatik ekran çok kullanışlı, özellikle temaların çok başarılı bir görsel tasarımla ekranda yer alması kokpitin havasını değiştiriyor. Kabin içinde ilk dikkatimi çeken. 11 hoparlörlü ve 380 watt çıkış gücüne sahip Meridian ses sistemi oldu. Telefonumdan müzik açmak üzere bağlantı yaptığımda, şık bir hareketle karşılaştım.
Jaguar uygulaması akıllı telefonuma yüklenmek üzere tuşa basmamı bekler haldeydi. Jaguar bir şekilde sizi kendi dünyasına sokmayı kafaya koymuş, yapılacak fazla bir şey yok. Meridian’ın ses kalitesinin sizi yola çıkmak için gerekli havaya sokması için birkaç saniye yeterli oluyor. Anahtarsız kontakt ile ilk hamleyi yapıyorsunuz. Range Rover Evoque’tan alışkın olduğumuz orta konsoldan çıkan vites çemberi beliriyor. Bond’un tek kaşı yeniden kalkıyor, gözlerinde bir parlama beliriyor ve sürüş başlıyor.
Dört farklı sürüş modu sunan Jaguar’ı Race moduna aldığınız zaman birilerini çok kızdırmışçasına performans artışı hissediyorsunuz. Direksiyon vites pedalları sayesinde lüks yol arkadaşınız bir anda oyun arkadaşınıza dönüşüyor. Dönüşüyor dönüşmesine de. burada küçük bir duraksama
yaşıyorsunuz, keza sürüş modu düğmelerinin konumu biraz ilginç. Daha görünür ve kolay ayarlanabilir yapılabilirmiş kanımca. Tam havaya giriyorsunuz, arkanızda toz bulutları yaratıp kayıplara karışacaksınız; yatay hareket eden ve birkaç saniye sonra tepki veren düğmenin moda geçip geçmediğinden emin olmaya çalışmak hevesinizi biraz kaçırabiliyor. Alternatif olarak ‘paşa paşa giderim modu’ baskın çıkabilir günlük kullanımlarınızda. Bu durumda da avantajlısınız aslında, keza böyle yüksek performans sunan bir makinenin 100 kilometrede 5.3 litre gibi iddialı görünen yakıt tüketim vaadini bizzat test edebilirsiniz.
Diyelim ki başta bahsettiğim gibi, çok yönlü günlük hayatınızın iş güç kısmı sona erdi ve arazide azma isteği boy gösterdi… Garajınızda Pace olduğu sürece yan komşunuzun keyfinin yerine gelip sizi arazi aracına davet etmesini beklemenize gerek kalmıyor. Sırf bu cümleleri yazabilmek için bu deneyi gerçekleştirdim. Sonuç tahminimden çok daha tatminkardı. İnsani şartlar dahilinde Pace’in arazi kabiliyetlerini zorladığımda, gözüme kestirip de geçemediğim hiçbir yer olmadığını fark ettim. Bu beceriler kar sürüşü modu ile birleşince kış için de sizi endişelendirecek bir durum yok gibi gözüküyor.
Genlerini FType’dan alan Pace. Hem şık olayım, hem sportif; aracım yüksek olsun, güçlü olmasının yanı sıra konforu da eksik olmasın, kalitesi ilk anda kendini belli etsin” düşüncesinde olanlar, kısacası en güçlü kartı isteyenler için ideal araçlardan biri. Çocukken destenizde yoktu belki ama bugünlerde garajınızda olabilir.