Hepinize merhabalar ben İpek bloğuma hoş geldiniz sizlere bugün Türkiye’de çok içeriği olmayan, hatta hiç olmayan bir konudan bahsedeceğim ve çok kaliteli bulacağınız bir yazı olacağını düşünüyorum. Çok da yararlı bir zamanda yaptığımı düşünüyorum bu yazıyı. Çünkü biliyorsunuz ki artık kış ayları ve yazın bu kadar yapamadığımız şeyi kışın yapacağız. Yapacağımız şey layering Türkçe tam karşılığı olmamakla birlikte katmanlama diye çevirebiliriz.
Katmanlama derken nelerden bahsediyorum?
Kat, kat giyimden bahsediyorum. Aslında uzun süredir trend olan bir şey bu fakat iyi anlaşılabileceğini düşünüyorum. Birkaç alışılmış katmanlar var açıkçası işte elbisenin üzerine kazak giymek artık çok trend popüler oldu. Herkes yapmaya başladı. Evet bu bir katmanlama örneğiydi. Yeni yeni alışmaya başladığını ve birazcık sık alındığını düşündüğüm bir konu benim de çok sevdiğim özellikle maksimalist ile çok yakıştırdım. Aynı zamanda minimalistlerde de vizyon kattığını düşündüğüm kombin alternatifi sunduğunu düşündüğüm bir konu açıkçası bir kere size kesinlikle özgürlük katan bir detay.
Katmanlama nedir nasıl yapılır? LAYERING Trendi Resimleri
Çünkü herkesin yaptığı bir şey değil. En basitinden dediğimde katmanların öncelikle dikkat edilmesi gereken bazı noktaları var, katmanları seçerken farklı materyaller kullanmak, farklı materyaller derken neyden bahsediyorum yünle pamuğu mesela birlikte kullanabilirsiniz. Evet, çok dikkat çekmez ama araya bir şifon katarsanız, ya da ne bileyim saten katarsanız dozajı artırmış olursunuz.
Şıklıktan bahsediyorum ben burada çünkü olduğunuzdan kat ve kat daha şık gözükeceksiniz. Yani materyalleri birbirine yakın dokularda değil de farklı dokularda seçmeye çalışın. Mesela pürüzlü bir dokuyla çok basitinden bir kazak, bir pürüzülü dokudur. Kaşe kaban bir pürüzülü dokudur jean bir pürüzülü dokudur. Bunların pürüzsüz dokularla birleştirebilirsiniz. Mesela satenlerle, ipekler eşfonlarla bunlar pürüzsüz dokusu vardır, pürüzsüz dokularla pürüzülü dokuları birbirine karıştırabilirsiniz.
Bakın bunu hiçbir yerde duyamazsınız. Gerçekten çok önemli bir bilgi aslında katmanlama yaparken buna dikkat etmenizi bayağı bir önerim aslında iki rengi farklı seçin, tabiki farklı seçerken mavi ile kırmızı gibi böyle birbirinden bağımsız renkler seçmenizi tavsiye etmem ama renkleri farklı seçmezseniz de yaptığınız katmanlama gözükmez. Yani siyah içerisinde bir siyah giyerseniz, siyah üstüne siyah ile yaptığımız katmanlama da bir vizyon gözükmez.
Ama içerisine bir beyaz askılı giyerseniz bir kontrast yaratmış olursunuz. Bu otorite katar ama siz derseniz ki ben daha böyle sıcak samimi bir şey giymek istiyorum.
Katmanlama da neleri kullanmalıyım?
O zaman da birbirine yakın tonları olan mesela toprak tonlarını beraber kullanabilirsiniz. Bej ve kahve tonlarını bej ve haki tonlarını kullanabilirsiniz. Mesela kahveler ve hakiler ile birleştirebilirsiniz. Doğadaki renkleri kullanmayı unutmayın. Renk kullanımı ile alakalı bir yazım var onu bulabilirsem alta bırakırım. Cam renkleri kullanırken dediğim gibi birbiriyle yakışan tonları seçebilirsiniz ama farklı olmasına dikkat etmelisiniz.
Basitinden katmanlama renkleri olarak neleri kullanabilirsiniz?
Siyah beyaz, gri, bunlar banko renklerdir. Herhangi bir renkle bu renkleri birleştirebilirsiniz. Böylelikle katmanlama yaparken zorlamış olursunuz ve aynı zamanda çok şık özgün kreatif durursunuz. Bunlar da bence önemli detay. Benimle çok fazla kullandığım bir teknik. Materyalleri farklı seç burada mesela deri pürüzsüz bir dokudur. Rugan pürüzsüz bir dokudur. Bunları kazaklarla kabanlarla böyle pürüsüz dokularla birleştirebilirsiniz.
Benim en sevdiğim katmanlama, deri ceket üstüne bir trençkot giymektir, ya da bir kaşe kaban giymektir. Bu ikisini birleştirdiğinizde hem çok stil sahibi duracaksınız. Farklı duracaksınız, akla gelmeyen bir şey olmuş olacak. Aynı zamanda doğru bir katmanlama yapmış olacaksınız. Bu da ayrı bir detay. Kışın özellikle işte boğazlı bir kazak giyip üzerine deri ceket giyip üzerine bir kaban giydiğinizde hem girdiğiniz mekan da deri ceketle devam ederseniz hem dışarı çıktığınızda kafanıza giydiğinizde üşümezsiniz.
Aynı zamanda şık stil sahibi ve farklı görünürsünüz. Bu benim kendimden vereceğim katmanlama örneklerinden bir tanesi, başka bir katmanlama örneği daha vermem gerekirse. Aksesuarlarla da katmanlama yapabilirsiniz. Aslında hepimiz katmanlamayı günlük hayatımızda yapıyoruz. Nasıl yapıyoruz işte çorap üstüne etek giyerek yapıyoruz, işte kazak üstüne bir kaban giyerek yapıyoruz. Evet bunlarda bir katmanlama ama bizim dediğimiz kat, kat giyim burada.
Mesela altında bir elbise giymiş üstüne bir hırka giydiniz bir kemer bağladığınızda üstünüze aslında üçüncü katmanı sizin bir kemer olmuş oluyor. Yani aksesuarlarla da katmanlama yapabilirsiniz. Bu da sizi her zaman daha stil sahibi gösterecektir. Aynı katmanlama olayını bir şalla da yapabilirsiniz şalı üzerinize atıp üstünden bir kemerle mesela bakın elbise birinci katman üstüne giydiğiniz hırka veya kazak başka bir şey ince katman üstüne koyduğumuz bir şal üçüncü katman üstüne koyduğunuz bir kemerde dördüncü katmanı bile oluşturabilirsiniz.
Hem de göze çarpmış olursunuz hem de çok stil sahibi gözüküyorsunuz. Yani bu katmanları yaparken bunlara dikkat edin yani şallarla kemerlerle veya şu anda aklıma gelmiyor ama sizler bir şeyler yaratırsınız. Aşağıda mutlaka benimle yorumlarda paylaşın, aksesuarlarla da katmanlama çok rahat bir şekilde yapabilirsiniz. Araya materyal katarken mesela işte simli ruju doku olarak sim kullanabilirsiniz. Simli bir şeyler kullanabilirsiniz. Fileli bir şeyler kullanabilirsiniz. Dantelli bir şeyler kullanabilirsiniz. Aslında bunlar da katman yaratırken sizin vizyonunuzu artırır, hem şık görünmenizi sağlar hem de dokuyu böyle kapatmış olabilirsiniz.
Bu arada 2 pürüzlü bir doku kullandığınızda bir tane araya pürüzsüz bir doku kullanmayı lütfen unutmayın. Birde pürüzden bahsetmiştik işte dokusuna dokunduğunuzda pürüzlü hissiyattan, bunu dışarıdan da bir pürüz olarak gösterebilirsiniz. Yani desen kullanarak da pürüzlü doku yaratabilirsiniz. Dışarıdan baktığınızda evet dokunduğunuzda belki pürüzsüz gözüküyor ama O 3 boyutlu bir şey olduğu için desen dediğimiz şey hareket ederken sizinle beraber hareket ettiği için aslında 3 boyutluyumuş gibi gözüküyor. Bu yüzdende aslında dokuyu desenle de verebilirsiniz. Yani katmanlarının arasına desende katabilirsiniz. Artık bence sizlere örneklerle devam etmeye başlayabiliriz.
Mesela örnek olarak trençkotomuz bir kere önemli bir uyarı veriyorum. Daha da önemli uyarı yazlık çok sevdiğiniz giymek için havanın uygun olmadığı şeyleri hemen rafa kaldırmayın, bir de araya katabileceğiniz ceketleri, mesela jean ceketler olabilir veya ince blazır ceketler olabilir. Tabi ki bu tip şeyleri kaldırmayın. Yani böyle bomber ceketler gibi şeyleri de kaldırmayın. Şimdi kışlık işte sezon değişimi yapıyoruz ya aslında bunları kaldırmanız gereken yerleri, tişörtleri falan da kaldırmayın ama böyle mesela atıyorum hiç giymeyeceğiniz çok yazlık işte jean şortlar askıları falan kaldırabilirsiniz, ki askıları da aslında kullanabiliriz elbiseleri mesela kaldırırken dikkat edince kumaş olmasına rağmen kullanmaya devam edebilirsiniz. Bunu bir katmanlama yapabilirsiniz.
O yüzden önerim birazcık böyle. Buna göre düşünerek dolabınızı düzenlemeniz hemen gerekiyor. Mesela bir örnekle başlayalım, ceket giydiniz üzerine bir trençkot giydiniz içerisinde bir tişört giydiniz, aslında 3 katman yarattınız. Renkleri ekoseli ceketimiz hem sonbahar da çok uygun, kışa da çok uygun olacaktır. Eğer ki üstteki katmanı trençkot yerine bir kabanla değiştirirseniz aslında istediğimiz olanı yakalamış olursunuz.
Bu yüzden bu tip böyle katman numaraları yaratırken sezonları birazcık düşünerek hareket edebilirsiniz. Yakaları güzel bir trençkot mesela siz kazağın yakasını beğenmiyorsun o zaman içine trençkotunuzu giyip yakalarını kazağının üstüne de çıkarabilirsiniz. Bunlar sadece fikir kendinizi buna göre detaylı olarak analiz edip ondan sonrasında bu adımları gerçekleştirebilirsiniz.
Burdadaki tonlara bayıldım, renk uyumuna bayıldım, yine nötr tonlarla gitmiş, sıcak, samimi ve enerji veriyor. Aynı zamanda çok ihtiyaç sahibi duruyor. Minimalist stil olmasına rağmen ne kadar vizyon sahibi ve farklı durduğunu görüyorsunuz. Tabi bu arada bunların saclarla da zenginleştirebilirsiniz bir diğer katman ceket üstü palto. Mesela kışın çok güzel kullanabileceğiniz bir şey iki tarafı beyaz, çok fazla kesilmesin vücut ve akışkan bir görüntü oluşsun ama minimallinkten bir şey kaybetmeden bir katman oluşturabilirsiniz. Hoşçakalın.