PAMUK VEYA YÜN MÜ?
Pamuğu, keteni ve ipeği ya da yünü tanımak için kullanılan en iyi yol şudu r: kumaştan ufak bir parça kesilir, sonra bir mum alevinde bir bir yakılır iplikler. Yün ve ipek güçlükle yanar, ve etrafa garip bir yanmış boynuz ya da tüy kokusu salarak, küçük bir kömür meydana getirirler; pamuk, keten v.s. gibi bitkisel iplikler kolaylıkla yanar, ne artık, ne de koku bırakır.
PAMUK MU, BEZ Mİ?
Bez ile pamuk arasındaki farkı bulmak veya bezin niteliğini anlamak üzere şu denemeleri yapın :
Bez üzerine damlatılan bir damla su çabucak yayılır ve uçup gider.
Bezi yırtmak zordur ve yırtıldığı zaman düzgün ve yayvan bir kenar bırakır.
Bez üzerine damlatılan bir damla gliserin saydamlaşır ve bez tarafından çabucak içilir. Pamuk ise,, gliserini içmez, kumaşın üzerinde civa gibi yuvarlanır.
Mendil veya başka şeyler sakın aldığınız zaman, gerçek bez olup olmadıklarını anlamak için, parmağınızın ucunu oıslatm ve bastırın kumaşın üstüne. Eğer su hemen içilirse, bezdir bu; yok eğer pamuksa, suyun kumaşa geçmesi birkaç saniye sonra olur.
DİKİŞ ve ONARIM :
İğneleri Sivriltmek İçin :
Kimi zaman evde yalnız bir tek dikiş makinesi iğnesi kalır ve onun da ağzı körleşmiştir. Bu iğneyi yeniden kullanılabilir hale getirmek için, dikiş dikiyormuş gibi yapın, ama kumaş yerine, pürtüklü tarafı yukarıya gelmek üzere, zımpara kâğıdı kulanın. Sonuç şaşırtacaktır sizi.
Teyel Yapmak İçin :
Koyu renk kumaşları, beyaz renk iplik ve beyaz renk kumaşları da koyu renk iplikle teyelleyin.
Dikiş Makineniz:
Dikiş makinenizin iyi bir temizlemiye ihtiyacı olduğu zaman bütün hareketli kısımları gazla yağlayın; sonra yararsız bir kumaş alıp hızlı hızlı dikin. Daha sonra, gazın geri kalan kısmını silmek için yumuşak bir kumaş veya güderi alın. Makinenizin çok daha iyi çalıştığını görerek şaşıracaksınız.
Yağlanması gerektiği zaman, iyi bir makine yağı kullanın. Yağlandıktan sonra, bir kurutma kâğıdı dikmek ihtiyatlı bir hareket olur, böylece fazla yağı almış olursunuz, eksi takdirde kumaşlarınız lekelenir.
Çorap onanmı:
Çorapları yeni yünlü iplikle onarmayın. İlk yıkanmada iplik çeker ve yamadığımız yer yeniden açılır. Onarım için kullanacağınız yün ipliği, çekmesi için, beş dakika su buharına tutun.
Çorapları Onarmak İçin :
Çorabın içine yanmış bir ampul sokun. Işık size deliği ve yama yerlerini gösterir, işinizi kolaylaştırır.
Örgü İçin Bir Tavsiye :
Toplanacak bir sıra kaçık ilmiğiniz varsa, bu örgü için kulllandı ğımz şişten daha küçük bir numarayı kullanın ve ilmikler toplandıktan sonra asıl şişe alın.
Çamaşır Sıkma Makinesi:
Çamaşır yıkama bittikten sonra, çamaşır makinenizin sıkma silindirlerinin kururken birbirine yapışmasına engel olmak üzere, aralarına onların boyunda bir karton koyun. Ve bilhassa çamaşır sıkma kısmıyla işiniz bittiği zaman, onun üstündeki basıncı azaltmayı unutmayın sakın.
Ayrıca sıkma kollarının üzerine bir ya da iki kat beyaz lastik boyası çekerek onların ömrünü uzatabilirsiniz. Silindirler kuru ve çok temiz olmalıdır. Kullanmadan birkaç gün önce kurutun onları, çok daha güzel olur.