İğne oyası, havlu kenarları, yemeniler, yazmalar, namaz örtüleri ve tülbentler için vazgeçilmez oya örneklerindendir. İğne oyaları, mekik oyası ve tığ işi ile yapılan diğer oyalara göre çok daha zahmetli ve zor bir şekilde yapılmaktadır. İğne oyası yapımında, iğne ve ipliğe ihtiyaç duyulmaktadır. Yazma veya havlu kenarı için yapılan iğne oyalarında, öncelikle ip rengi seçimi yapılmaktadır. Kullanılacak modelin desen ve rengine göre belirlenecek olan ip çeşidi ile yapılan oyalar, iğneler yardımı ile şekillendiriliyor. Yaprak motifleri, çiçek motifleri, üçgen motifler gibi basit motif örnekleri, bu işe ilk başlayan hanımların tercih edebileceği basit örneklerdendir.
İğne Oyası Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
İğne oyası modelleri yapılırken, bulunan bütün örnekler denenebilir. İğne oyasını yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli ayrıntı, oya içerisinde yapılan düğümlerdir. İğne ile yapılan bir oyasının güzel, gösterişli ve sert durabilmesi için, düğümlerin gevşek yapılmaması gerekir. Gevşek bir şekilde yapılan düğümler, oyaların çok basit ve ucuz durmasına sebep olur. İğne oyası örnekleri tasarlamak için hazır olan modellerden her bayan faydalanabilir. Fakat iğneyi düzgün kullanabilmek için, doğru iğne seçmiş olmak gerekiyor. Çünkü elle güzel kavranmayan iğne ve iplikten, güzel oya modelleri meydana gelmez. Sağlam kumaşlar üzerinde çok daha kolay işlenebilen iğne işi oyalar, bittikten sonra oldukça göze hitap eden bir duruşa sahip olurlar.
Yeni iğne oyaları içerisinde gördüğümüz modellerde, becerikli hanımlarımız tarafından üretilen ve tamamen onların hayal ürünü olan, bilinmeyen örnekler bulunuyor. Uzun yıllardır vazgeçilmeyen el işlerinden olan bu oya çeşidi için kullanılan klasik örnekler, çiçekler, geometrik desenler, badem modelleri, üçgenler, üzün modelleri gibi modellerden oluşmaktadır. Bunları çoğaltarak, diğer motif ve örnekler ile bütünleştirerek çok daha farklı ve yeni oyalar elde edilebilir. Ayrıca yapılacak olan oya işinde, tek renk ipliklerden ziyade, birbirine uyumlu ama birbirinden farklı birçok rengin birleştiği iplikler tercih edilmektedir. Böylece, oyalar çok daha gösterişli ve zarif bir duruş sağlar. Kumaş üzerinde veya havlular üzerinde bulunan desen ve renklere uyumlu olacak şekilde, iplik renkleri belirlenirse, çok daha şık modeller meydana gelir.